Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pražané zatím vytřídili víc plechovek než za celý loňský rok

Pražané zatím vytřídili víc plechovek než za celý loňský rok

Pražané za prvních sedm měsíců tohoto roku vytřídili asi 236,6 tuny kovových obalů, loni to za celý rok bylo 262 tun. ČTK to sdělil mluvčí Pražských služeb Radim Mana. V metropoli je aktuálně 1032 šedivých kontejnerů na kovové obaly, které se poprvé v ulicích hlavního města objevily v roce 2013. Pražské služby jsou městskou firmou, která se stará o svoz a likvidaci odpadu.

"Na základě dosavadního vývoje odhadujeme, že letos zpracujeme a dotřídíme zhruba 450 tun kovového odpadu," uvedl Mana. Dodal, že největší nápor plechovek bývá v létě a jen v letos červenci se jich svezlo 41,2 tuny.

Kromě 1032 kontejnerů o objemu 1100 litrů se v metropoli nachází také 22 podzemních nádob o kapacitě 1500 litrů a 29 malých 240litrových nádob. V areálu Pražských služeb také od druhé poloviny roku funguje poloautomatická linka na třídění kovů.

Ještě začátkem letošního roku bylo šedých kontejnerů 844, jejich počet od roku 2017 postupně roste. "Rozšiřování je v kompetenci městských částí v kooperaci s magistrátem. Je ale pravděpodobné, že postupně budou přibývat další nádoby," uvedl Mana.

Do kontejneru je podle Many možné vkládat nápojové plechovky, ale i prázdné konzervy či kovové uzávěry a víčka. Nepatří do nich naopak tlakové obaly od kosmetiky či nádoby od motorových olejů, benzinu, barev a dalších chemických či nebezpečných látek. Lidé by také měli obaly sešlapávat a neměli by je vyhazovat v igelitových sáčcích, protože to znesnadňuje třídění.

Pilotní projekt sběru plechovek začal v květnu 2013 na Praze 1, 4, 17 a v Klánovicích. Tehdy byl zaměřen pouze na plechovky od nápojů. Do května 2014 jich lidé vytřídili 1,2 tuny. Plošný sběr kovových obalů odstartoval v polovině roku 2016. Dosud bylo v Praze vytříděno asi 663 tun.

Rok Množství
2016 21 tun (od srpna 2016)
2017 143,56 tuny
2018 261,81 tuny
2019 (leden až červenec) 236,6 tuny

Zdroj: Pražské služby

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů