Úterý, 19. března 2024

Kapacita nových solárních elektráren v Číně klesla o polovinu

Kapacita nových solárních elektráren v Číně klesla o polovinu

Čína v první polovině letošního roku zapojila nově do distribuční sítě solární elektrárny o kapacitě produkce 11,4 gigawattu (GW). To je o více než polovinu méně ve srovnání se stejným obdobím loni. Vyplývá to z údajů čínského národního energetického úřadu. Elektřina ze slunce má nyní na celkové instalované kapacitě v zemi podíl deset procent.

V roce 2017 vzrostla kapacita solárních elektráren o rekordních 53 GW. Loni se ale Čína rozhodla zpomalit schvalování nových projektů a vláda se zaměřila na nedostatečnou kapacitu přenosové sítě a snažila se doplatit nevyřízené dotace, jejichž výše dosáhla 140 miliard jüanů (460 miliard Kč). Od té doby oznámila, že bude upřednostňovat projekty, které mohou fungovat bez dotací, napsala agentura Reuters.

Celková kapacita solárních elektráren nyní činí 185,6 GW. Proti stejnému období loni je vyšší o 20 procenta, dodal čínský úřad.

Počet nových domácích solárních projektů sice klesl, výroba vybavení pro solární elektrárny v Číně však v první polovině letošního roku stoupla o 26 procent. Většina přebytku jde na vývoz, uvedl Čínský svaz fotovoltaického průmyslu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů