Úterý, 19. března 2024

Digitalizace a udržitelnost v autobusové dopravě: 88 % českých zákazníků FlixBusu si jízdenky kupuje online

Globální poskytovatel mobility FlixBus během prvních dvou let působení na českém trhu s vnitrostátní dopravou otevřel na našem území 63 zastávek ve 48 městech...

Digitalizace a udržitelnost v autobusové dopravě: 88 % českých zákazníků FlixBusu si jízdenky kupuje online

V roce 2018 přepravil zelenými autobusy mezi zastávkami v Česku a mezi Českem a zahraničím přes 2,7 milionu cestujících. Digitalizaci spojenou se službami tohoto dopravce zákazníci vítají, 88 procent z nich si totiž jízdenky objednává online. Společně tak díky tomu přímo šetří přírodu a životní prostředí.

  • FlixBus po dvou letech působení v ČR staví na 63 zastávkách v 48 městech
  • 88 procent jeho zákazníků si jízdenky objednává online a nemusí tedy jízdenky tisknout
  • V roce 2018 přepravil FlixBus přes 2,7 milionu cestujících v rámci ČR a mezi ČR a zahraničím, globálně to v loňském roce bylo přes 45 milionů cestujících

,,Vyhledání spoje, zakoupení jízdenky online, uložení v aplikaci, odbavení přes aplikaci. To už není trend, ale realita každého dne. Pro cestu autobusem není třeba nic tisknout, vše vyřešíte přes chytrý telefon," uvádí mluvčí FlixBusu Martina Čmielová.

Dle informací dopravce 88 procent jeho zákazníků objednává jízdenky online. Jen v loňském roce tak bylo ušetřeno až 1,9 milionu stran papíru. To představuje úsporu 24 vzrostlých stromů, pokud počítáme, že z jednoho vzrostlého stromu se vyrobí asi 80 tisíc papírových archů A4.

Úspora papíru i příspěvky na ochranu životního prostředí

Celosvětově má doprava na svědomí okolo 30 procent emisí oxidu uhličitého v ovzduší. Lidé by tak měli dobře zvážit, které dopravní prostředky budou k přepravě využívat. Dle studie UBA (Německé agentury pro životní prostředí) je uhlíková stopa u dálkových meziměstských autobusů 32 g na osobokilometr. Těsně tak porážejí vlaky s 36 g/osbkm a na plné čáře předbíhají osobní automobily se 139 g/osbkm i letadla s 201 g/osbkm. Zelené autobusy FlixBus jsou pak s průměrnou produkcí 23 g/osbkm ekologickou špičkou mezi dálkovými dopravními prostředky.

,,Udržitelná a zelená mobilita je jednou z našich klíčových priorit. Na naše autobusy klademe vysoké nároky, a to jak z hlediska jejich stáří a technického stavu, tak i počtu najetých kilometrů a plnění emisních norem. Průměrný věk vozů v naší flotile jsou tři až čtyři roky," doplňuje Čmielová.

FlixBus svým zákazníkům navíc nabízí i možnost kompenzovat produkci CO2 na konkrétní cestě. Zaškrtnutím políčka během procesu rezervace můžete souhlasit s malým příspěvkem (obvykle 1 až 3 % ceny jízdenky) a přispět tak k ochraně životního prostředí. Tento příspěvek slouží ke kompenzaci cesty a funguje jako dar, který je investován do dalších projektů snižujících vypouštění emisí do ovzduší.

,,Mnoho lidí si myslí, že vlak je při množství lidí, které odveze, vůči klimatu nejšetrnějším dopravním prostředkem. Pokud pomineme dieselové lokomotivy, je třeba se zamyslet i nad těmi elektrickými. Jak se vyrábí elektřina, na kterou jezdí? Většina z nich je totiž poháněna elektřinou z uhelných nebo tepelných elektráren, které významně znečišťují ovzduší. I zde vidíme na poli udržitelné dopravy prostor pro zlepšení. Zelené vlaky FlixTrain v Německu jezdí výhradně na elektřinu z obnovitelných zdrojů," dodává Čmielová.

Zelené autobusy FlixBus aktuálně jezdí do 29 zemí a více než 2 tisíc destinací, každý den lze vybírat z nabídky přes 350 tisíc různých spojení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů