Pátek, 29. března 2024

Kohout Maurice smí dál kokrhat, rozhodl soud ve Francii

Kohout Maurice smí dál kokrhat, rozhodl soud ve Francii

Soud v západofrancouzském městě Rochefort dnes rozhodl ve prospěch kohouta jménem Maurice, jehož brzké ranní kokrhání budilo sousedy. Opeřenec se stal ve Francii symbolem boje o udržení venkovských tradic. Maurice smí nadále zpívat a sousedé, kteří záležitost dali k soudu, musejí majitelce kura zaplatit odškodné 1000 eur (téměř 26.000 Kč). Píše o tom agentura AFP.

"Nemám slov. Je to vítězství pro všechny, kteří se ocitli ve stejné situaci jako já," uvedla majitelka zvířete Corinne Fesseauová.

Podle ní dnešní verdikt znamená, že podobně by skončily všechny případné soudní spory týkající se venkovských zvuků, například zvonění zvonů nebo kvákání žab. Vesnické ruchy by mohly být chráněny i zákonem, který by se mohl nazývat Mauricův, navrhla Fesseauová.

Podle jejího advokáta ale vítězství spočívalo především v tom, že francouzské právo si žádá důkaz o škodlivosti jednání, který ale žalující strana neposkytla.

Kauza začala jako banální sousedský spor mezi párem zemědělců v penzi, který ranní zpěv kohouta rušil při pobytu v jeho venkovském sídle na ostrově Oléron. Aféra zaujala i světový tisk, psal o ní například americký deník The New York Times. Na podporu Maurice vznikla petice a lidé si mohli zakoupit tričko s nápisem "Nechte mne zpívat".

Případ vyvolal ve Francii debatu o osudu venkova a střetech mezi jeho obyvateli a lidmi z města, kteří tam přijíždějí za oddechem.

V květnu soud v Compiegne na severu země nařídil majiteli kohouta jménem Coco vyplatit odškodnění 500 eur (13.000 Kč) sousedce, která si stěžovala na jeho hlasité kokrhání. Muž se musel také opeřence zbavit, jinak by mu hrozila pokuta 50 eur (1300 Kč) denně.

Majitele kohouta dala k soudu letuška, která tvrdila, že se kvůli hlasitým projevům zvířete nemůže pořádně vyspat. Cocovy hlasové schopnosti přišli dokonce posoudit policisté a jeden soudce. Zaznamenali, že Coco zpíval 23krát za 26 minut.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů