Úterý, 19. března 2024

Sucho a málo zelené energie - to jsou hlavní témata spotu, kterým chce Svaz moderní energetiky rozhýbat českou debatu o řešení změny klimatu

Sucho a málo zelené energie -  to jsou hlavní témata spotu, kterým chce Svaz moderní energetiky rozhýbat českou debatu o řešení změny klimatu

Svaz moderní energetiky představuje svůj první virální spot. Cílem je oslovit veřejnost s tématem, které přispěje k řešení klimatických změn - tedy vyřešit dopady, mezi které patří sucho a to od základů. Jako východisko doporučuje rozvoj obnovitelných zdrojů. Ty mohou nahradit spalování uhlí při výrobě elektřiny. Právě na českou energetiku připadá největší podíl českých emisí (přes 40 %), výroba elektřiny je pak zodpovědná za celou čtvrtinu emisí přispívajících ke změně klimatu. Podíl uhlí může rychle snížit rozvoj obnovitelných zdrojů. Česko však v rozvoji moderní energetiky zaostává za dalšími evropskými státy. Rozvoj šetrných zdrojů energie nemá potřebné zastání u vlády. Proto Svaz moderní energetiky připravil výzvu Nová energie Česka, kterou mohou svým hlasem podpořit lidé na www.novaenergieceska.cz. Přes dvě minuty dlouhý spot je z produkce nice.film. Hlavními tvůrci jsou režisér Jan Látal a produkční Jan Pažin.

"Natáčení pro nás byla srdcová záležitost. Všichni si uvědomujeme, jak důležitý je boj za snižování emisí. Videem bychom rádi probudili lidi z letargie a dodali jim pocit, že jsou to právě oni, kdo můžou ukázat vládě jasný směr," komentuje natáčení spotu režisér Jan Látal.

Link na spot: https://youtu.be/El2NpocKq6A.

Ve spotu účinkuje nejen široká veřejnost, sedlák Láďa z Hané, ale i odborníci a firmy, které nabízejí řešení ve formě obnovitelných zdrojů energie a dalších řešení z oblasti moderní energetiky jako náhradu za spotřebu fosilních paliv. Do spotu se například zapojili zaměstnanci společnosti JRD, která staví vysoce účinné bytovky a tým výzkumníků z UCEEB ČVUT, kteří stojí za mikroelektrárnou Wave. Hlavní záběry se natáčely ve dvou lokalitách Chocni a na Vyškovsku. Celý spot má celkem 123 sekund, do konce roku se počítá i s kratší variantou.

Cílem kampaně je upozornit na možnosti rozvoje moderní energetiky v Česku: obnovitelných zdrojů, akumulace energie nebo energetických úspor v kontextu hledání řešení změn klimatu a otevřít diskuzi o tom, kolik bychom mohli v Česku z obnovitelných zdrojů vyrábět. Svaz moderní energetiky chce kampaní současně sdělit, že Češi mají šikovné firmy, které mohou být vlajkovou lodí v proměně energetiky založené na bezuhlíkových řešení. Svaz plánuje oslovit veřejnost a firmy především na sociálních sítích.

"Česká vláda připravila plán rozvoje výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, podle kterého by její množství narostlo během následujících 10 let o pouhý jeden procentní bod. V rozvoji moderní energetiky nás předběhnou i státy jakými jsou Litva, Nizozemsko nebo Slovensko. Prostřednictvím výzvy Nová energie Česka proto žádáme veřejnost o podporu restartu rozvoje obnovitelných zdrojů v Česku. V příští dekádě můžeme vsadit na výstavbu levných solárních nebo větrných elektráren. Šancí pro českou ekonomiku jsou také inovace například ve vývoji baterií nebo elektromobilů," říká Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Kampaň Nová energie Česka má podobu charty (www.novaenergieceska.cz) se čtyřmi základními pilíři, které staví na prosazení progresivní vize české energetické politiky. "Česko potřebuje sebevědomý plán, který nám zajistí postupnou nezávislost na spalování fosilních paliv. Právě moderní energetika je klíčem k čisté, dostupné a levné energii. Během příští dekády může podíl zelené složky elektřiny vyrůst na celou jednu čtvrtinu, a to díky produkci nových solárních panelů, větrných turbín, kotlů na biomasu nebo bioplynových stanic," představuje jeden z hlavních cílů kampaně Nová energie Česka Martin Sedlák. "Nová energie Česka je podaná ruka vládě ze strany průmyslu moderní energetiky. To jsou hlavní důvody, proč přicházíme s Novou energií Česka," dodává Martin Sedlák.

Jedním z vytyčených cílů Nové energie Česka je dostat Česko mezi tahouny inovací. Moderní energetika je cestou k prosazení českých firem na trhu s technologiemi pro chytré budovy, inteligentní sítě, nabíjecí infrastrukturu pro elektromobily, výrobu baterií a jejich integraci do sítí s vyšším podílem obnovitelných zdrojů. Dále si klade za cíl zvýšit podíl obnovitelných zdrojů do roku 2030 a podpořit energetickou nezávislost domácností, která je nejjednodušším řešením proti pádu do energetické chudoby. V neposlední řadě je zapotřebí nastartovat čistou dopravu. Doprava je totiž jedním z hlavních faktorů znečištění ovzduší ve městech. K cílům kampaně se bude moci přihlásit kdokoliv z široké veřejnosti a podpořit tak rozvoj moderní energetiky v Česku.

Svaz moderní energetiky sdružuje nejvýznamnější oborové asociace moderní energetiky i klíčová výzkumná univerzitní centra. Díky průřezovému zastoupení expertů umí Svaz nabídnout ucelený pohled na možnosti rozvíjejícího se oboru nové nízkouhlíkové energetiky. Svaz má za cíl proaktivně vstupovat do české i evropské debaty o možnostech proměny energetiky. Zároveň přináší klíčové impulsy, které zajistí přední pozici ČR v oblasti vývoje a výroby progresivních technologií. Právě k příležitostem, které se v oblasti přechodu na nízkouhlíkovou energetiku otevírají, chce v Česku vést širokou diskuzi zaměřenou na prosazení opatření, které podpoří samovýrobu elektřiny, rozvoj akumulace energie, posílí možnosti společné výroby elektřiny a tepla, implementaci chytrých sítí, elektromobility nebo nových prvků v rámci energetického trhu přicházejících s digitalizací. Více informací na www.modernienergetika.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů