Úterý, 19. března 2024

Anonym oznámil na Jičínsku nález 49 kontejnerů s žíravinami

Anonym oznámil na Jičínsku nález 49 kontejnerů s žíravinami

Hasiči a policie v Budčevsi na Jičínsku našli v pátek na základě anonymního oznámení téměř 50 velkých kontejnerů s žíravými látkami. Byly schované na zahradě za roubeným domkem. Mohly tam být i rok. Místo je hlídané, únik chemikálií do okolí nehrozí. ČTK to řekla policejní mluvčí Alena Kacálková.

Policie v sobotu vyslechla první svědky. Našla majitele pozemku. Zda jsou barely jeho, policie neupřesnila. Případ je na začátku. Vyšetřovatel také zahájil úkony pro trestný čin, který zatím blíž nespecifikoval. Barely se mohly nacházet na zahradě přibližně od loňského září.

"Dosud neznámý pachatel je podezřelý, že se mohl dopustit ohrožení životního prostřední či dokonce ohrožení zdraví blíže nezjištěného množství neustanovených osob," uvedla policejní mluvčí Alena Kacálková.

Podle hasičů se jedná většinou o žíravé látky, používané průmyslově k povrchové úpravě kovů. Plastové IBC kontejnery s chemikáliemi byly v zadní části zahrady a zakryté slámou. Nádoby měly na štítcích bezpečnostní značky. Nacházelo se tam 49 nádob, každý o obsahu 1000 litrů.

Dvě měření Ramanovým spektrometrem na 75 procent prokázala kyselinu sírovou, uvedla policie. "Přesná identifikace látek stále probíhá," dodala mluvčí Kacálková.

Hasiči na místo povolali profesionální i dobrovolné jednotky. Přivezli také speciální chemický automobilový kontejner z Hradce Králové. V ochranných oblecích pak měřili koncentraci škodlivých látek a případnou radioktivitu.

"Bylo ověřeno, že naštěstí nedochází k úniku chemikálií do ovzduší nebo půdy a nehrozí proto bezprostřední nebezpečí," řekl mluvčí krajských hasičů Ondřej Sezima.

Anonymní oznámení přijala v pátek večer celní správa. Její hlídka po ohledání místa zavolala policii a hasiče. Místo je teď obehnané páskou, aby tam nikdo nechodil. Policisté zahradu průběžně kontrolují. Barely tam zatím zůstávají. Kriminalisté čekají na přesnou analýzu látek. Protože nehrozí únik žíravin do okolí, odvoz policie zajistí později, dodala mluvčí Kacálková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů