Pátek, 29. března 2024

Plzeň: Stromům na náměstí pomůže vzduchový rýč

Plzeň: Stromům na náměstí pomůže vzduchový rýč

Stromy na Jiráskově náměstí v Plzni budou lépe pít a dýchat díky "vzduchovému rýči". Je to unikátní technologie, která ke kořenům dostane chybějící vodu a vzduch. Náměstí čeká celková obnova a řada stromů půjde k zemi. Zároveň jich ale hodně po protestech místních obyvatel zůstane. Zatím ale nemají ideální podmínky k životu.

Vzduchový rýč umí proudem vzduchu odhalit povrchové kořeny, aniž by je poškodil. K nim pak přijde speciální substrát, který propouští vodu i vzduch.

,,Když sem přijedu a vypustím sem třeba 200 litrů vody, tak mi ta voda odteče. Takto zůstane v místě toho stromu," vysvětluje Českému rozhlasu Plzeň dendrolog David Hora.

Akce je unikátní i tím, že připraví stromy na velkou zátěž dopředu. ,,Toto je v podstatě jediný projekt v České republice, o kterém vím, kde se stromy až dva roky dopředu připravují, tak aby se lépe vyrovnaly se stresem té budoucí stavby," dodává Hora.

Přílohy, odkazy ...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů