Pátek, 29. března 2024

V Chateau Bzenec vysílají do boje proti špačkům sokoly

V Chateau Bzenec vysílají do boje proti špačkům sokoly

Jak ochránit dozrávající hrozny před nálety špačků? V otázce, se kterou si každoročně láme hlavu snad každý vinař, mají v Chateau Bzenec jasno. Známé vinařství, které patří do skupiny BOHEMIA SEKT, chrání svých 35 hektarů vinohradů pod Syrovínem na Hodonínsku s pomocí sokolníka a páru sokolů.

Špačci patří k hlavním nepřátelům vinařů. Během sklizně dokáží bez problémů zničit i celou úrodu hroznů. Zatímco většina vinařů využívá k jejich zaplašení především plynová děla nebo hotaře, v Chateau Bzenec využívají také sokolníka. ,,Jezdím sem hlídat už od roku 2000. Obvykle to trvá tak tři týdny, než se všechny hrozny sklidí," říká Ivan Išpold.

Používání sokolů na vinici je mezi vinaři unikátní, příliš se ale neliší například od ochrany letišť, kde dravci pomáhají plašit hejna ptactva, která by ohrožovala letadla. ,,Vycvičený sokol ve vinici pronásleduje hejno, které pak znervózní a odletí jinam," vysvětluje sokolník a dodává, že se sokoly je potřeba mít větší trpělivost. Ptáci mají svou hlavu a neposlouchají tak bezvýhradně jako třeba psi. ,,Někdy se stane, že se sokol někde posadí a pak přiletí," vysvětluje sokolník. Z tohoto důvodu dravci na sobě mají připevněnou vysílačku, takže i když sokolníkovi zmizí z očí, může sledovat směr jejich letu.

Vinařství Chateau Bzenec, které má sokola i na etiketách svých vín, si tuto ochranu velmi pochvaluje. ,,I když to není příliš obvyklá metoda, je to metoda biologická, která nikoho neobtěžuje, na rozdíl třeba od plynových děl," říká provozní ředitel vinařství Libor Výleta.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů