Úterý, 19. března 2024

EKOFILM není jen o filmech. Nabídne procházku virtuálními světy, zajímavé debaty, venkovní galerii i program pro školáky

EKOFILM není jen o filmech. Nabídne procházku virtuálními světy, zajímavé debaty, venkovní galerii i program pro školáky

Nejstarší evropský festival zaměřený na životní prostředí EKOFILM otevře brány svým návštěvníkům již za týden. Kromě filmových lahůdek z celého světa a setkání s jejich tvůrci nabídne i bohatý doprovodný program v ulicích Brna a na řadě festivalových míst moravské metropole - to vše od 9. do 12. října. Všechny akce festivalu jsou po předchozí registraci na www.ekofilm.cz bez vstupného.

Festival zahájí středeční otevírací debata na půdě Fakulty sociálních studií MU, která bude patřit tématu budoucnosti české přírody: ,,Chceme nastartovat diskuzi o tom, jaký je reálný stav české přírody a vyhodnotit, co se nám v její ochraně daří a co nedaří. Zaměříme se i na to, zda fungují ekonomické i legislativní nástroje na její ochranu, nebo je nutná změna. Velké téma je také současná úloha národních parků a aktuální podoba i vize české krajiny," láká za pořadatele Vladimír Mana, náměstek na Ministerstvu životního prostředí. Mezi panelisty zasednou ministr Richard Brabec, režisér Petr Krejčí, ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch nebo zoolog a analytik Vojtěch Kotecký.

Prostory fakulty budou i v dalších dnech hostit debatující, kteří se zaměří na témata zemědělské krajiny a její ochrany v 21. století, stále významnější psychologický fenomén environmentálního žalu, teologii zvířat nebo to, zda se dá vůbec vyčíslit přínos české krajiny pro naši společnost.

Vedle akademické půdy budou s diváky diskutovat také porotci a festivaloví hosté. Porotkyně Irene Lucius otevře téma nepostradatelnosti biologické rozmanitosti, dokumentarista Jan Svatoš připomene největší kauzy a podvody filmařů a fotografů divoké přírody a dánský investigativní novinář Tom Heinemann bude mluvit s česko-novozélandským filmařem Michaelem Havasem o úzké souvislosti mezi chudobou a devastací přírody. Nebude chybět ani tradiční setkání laureátů Ceny Josefa Vavrouška a čerstvých držitelů cen za environmentální publicistiku Ekopublika v Otevřené zahradě.

,,Velmi mě těší, že je to zrovna Brno, které může již popáté přivítat diváky EKOFILMu, jehož jsme tradičně hrdým partnerem. Tematika životního prostředí se v posledních letech dostává do středu zájmu médií a veřejnosti. S probíhajícími změnami klimatu kvituji každou snahu o edukativní činnost a přeji festivalu co nejvíce návštěvníků," uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Funkci festivalové scény budou mít některá místa přímo v centru Brna. ,,Park na Moravském náměstí se promění ve výstavní galerii nebo koncertní sál pro energickou kapelu N.O.H.A., brněnské ulice zase obsadí pouliční muzikanti a umělci. Srdce festivalu areál EKOEXPO bude na náměstí Svobody a nabídne zážitkové programy pro děti, workshopové dílny, večerní setkání s hosty nebo virtuální realitu," zve první náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

Právě virtuální realita je jedním z hlavních lákadel a novinek pro návštěvníky. Ti ji na EKOFILMu naleznou hned v několika podobách. Prostřednictvím nejmodernějších technologií festival přenese diváky na nejkrásnější i neokoukaná místa české přírody, jako jsou louky Krkonoš nebo malebná příroda Šumavy. ,,V těchto místech festivalový tým natáčel vlastní záběry pro svou virtuální realitu, což je unikátní počin, do kterého jsme se v českém prostředí pustili poprvé. Divákům tak můžeme slíbit například blízké setkání s rysem," láká náměstek Mana. Dále se nejen nejmenší budou moci vydat na virtuální prohlídku s brněnskou Zoo, kde budou moci sledovat divoká zvířata v jejich přirozeném prostředí. Virtuální světy si pak může na festivalu i doma vychutnat skutečně každý, a to díky možnosti vyrobit si vlastní VR brýle z kartonu.

Poslední festivalový den bude patřit dětem a jejich rodičům. V sobotu je totiž připraven celodenní rodinný program na náměstí Svobody. ,,Komu jinému představovat krásy přírody, než právě dětem? Ony budou jednou odpovědní za přírodu kolem sebe stejně, jako jsme to nyní my," konstatuje koordinátor dětského dne a vedoucí PR festivalu Radovan Kramář z Nadace Partnerství. Děti se budou moci vydat společně se vzdělávacím ekocentrem Lipka do světa včel samotářek, svět přírodních zákonitostí zblízka poznají ve stánku VIDA!science centra. Horizont dobrodružství, průzkumů a vědy nabídne prezentace National Geographic a taje lesní pedagogiky odkryje stánek Lesů ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů