Úterý, 19. března 2024

Dýně - chuť podzimu v každém soustu

V obchodech už najdeme dýně v průběhu celého roku a nemusíme na ně čekat až na podzim...

Dýně - chuť podzimu v každém soustu

Nicméně právě na podzim jsou dýně obvykle od lokálních pěstitelů, jsou nejčerstvější a nabídka druhů nekončí u hokkaido a máslové dýně. V obchodech Tesco si na podzim můžete vybrat z mnoha druhů, aby vám přinesly co nejvíce radosti v kuchyni, i při výzdobě domu a zahrady.

Dýně, která je příbuznou cukety a melounu, obsahuje vysoké množství vody a vlákniny, za to však málo cukru. Můžete si ji tak bez výčitek dopřát i během diety. Při zdravém životním stylu je vhodná také na doplnění energie po cvičení, kdy většina z nás sáhne po tradičním banánu. Stejně jako on totiž obsahuje draslík. Dodá vám ale také štědrou dávku vitaminu A, C, D a E, vápníku, železa, hořčíku a proteinů.

,,Při výběru dýně dbejte zejména na to, aby měla nepoškozený povrch, který není promáčklý ani změklý. Stopka musí být zaschlá, aby se dovnitř nedostaly bakterie, kvůli kterým by se dýně začala brzy kazit. Zaschlá stopka je také důkazem, že dýně byla sklizena zralá," doporučuje Petra Vavro, nákupčí řetězce Tesco, a dodává: ,,Dýni skladujte na suchém a tmavém místě, čímž si uchová svou barvu. Zejména světlé a bílé odrůdy potřebují pro udržení své barvy co nejméně světla."

Rádi byste vyzkoušeli i jiné druhy než jen hokkaido, špagetovou a máslovou, ale nevíte, co z kterých dýní připravit? Nachystali jsme pro Vás přehled méně známých druhů dýní i s nápady, jak je využít v kuchyni. Veškeré odrůdy naleznete už nyní v prodejnách Tesco.

Sweet dumpling

,,Sladký knedlíček" je menším druhem dýní, ale o to lépe chutná. Po uříznutí vršku a vydlabání můžete dýni naplnit například zeleninovou či masovou směsí a nechat zapéct. Plody jsou krémově bílé se zeleným žebrováním. Zelená barva zároveň tvoří skvrnky na povrchu celé dýně.

Vhodné využití: jak napovídá název ,,sladký knedlíček", v kuchyních si tato dýně získala oblibu zejména svou sladkou chutí, díky které se hodí na pečení dezertů, k přípravě polévek a vynikající je i do ratatouille. Jelikož je dýně malá, je vhodná k tvorbě dekorací doma nebo v truhlících.

Kamo kamo

Další malá dýně, která váží přibližně 600 až 800 gramů. Má oranžovou barvu s výrazným zeleným žebrováním. Dužina chutná jemně po oříšcích a lze ji smažit a péct. Díky pevné slupce ji lze snadno dlouhodobě skladovat na tmavém a suchém místě.

Vhodné využití: vynikající je s rozmarýnem, česnekem a chilli. Kromě vaření ji lze použít také jako dekoraci, přičemž výborně doplní větší druhy dýní.

Mramorová dýně

Na rozdíl od předchozích druhů dýní vás mramorová dýně zaujme svou netradiční barvou. Po rozkrojení na Vás čeká sytě oranžová dužina, která se kvůli tužší konzistenci hodí hlavně ke grilování a pečení. Chybu ale rozhodně neuděláte ani pokud z ní připravíte polévku. Plody jsou obvykle těžké 2-5 kg a z důvodu tuhé dužiny se příliš nehodí na vyřezávání dekorací, jelikož hrozí poranění.

Vhodné využití: díky tuhé dužině pomalu měkne a hodí se tak zejména ke grilování. Naopak se nehodí pro krátkou tepelnou úpravu.

Grilovaná dýně s cibulí a bramborami

Ingredience:

? 1 dýně hokaido,

? 1 červená cibule,

? 1 palice česneku,

? 400 g brambory,

? 4 lžíce olivového oleje,

? tymián,

? špetka soli,

? špetka pepře.

Postup:

1. Dýni omyjte, rozkrojte, odstraňte semínka a poté nakrájejte na měsíčky.

2. Brambory a cibuli očistěte a nakrájejte na kolečka.

3. Celou paličku česneku rozkrojte příčně na dvě poloviny.

4. Vše vyskládejte do pekáče, zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a vložte snítky tymiánu.

5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 30 minut.

Plněná dýně Sweet Dumpling

Ingredience:

? 4 ks dýně Sweet Dumpling (případně Kamo kamo),

? hrnek pohanky,

? 1 středně velký pórek,

? 3 stroužky česneku,

? 250g slaniny,

? 150-200g sýru,

? tymián.

Postup:

1. Předehřejte troubu na 190 °C. Položte dýně na rovný povrh a zkontrolujte, jestli stojí. Případně seřízněte spodní část, aby se dýně nekutálela. Poté odřízněte vrchní část a vydlabejte semínka (jako kdybyste chtěli dýni vyřezávat).

2. Plech potřete olejem a položte na něj vydlabané dýně. Následně je pečte cca 20 minut, dokud nezměknou.

3. Zatím co se dýně pečou, dejte vařit pohanku. Slaninu nakrájejte na kostičky a pomalu ji opečte. Odeberte stranou 2 až 2 lžíce tuku. Pórek nakrájejte na kolečka a osmažte jej. Pokud vám zbyly kousky dýně, nebo vařených brambor, můžete je přidat.

4. Sceďte pohanku a smíchejte ji se slaninou, pórkem a částí sýra. Ochuťte pepřem a solí. Do tuku od slaniny utřete česnek a ochuceným tukem vytřete vnitřky upečených dýní. Ty poté naplňte pohankovou směsí a na vrh posypte sýrem.

5. Vraťte dýně do trouby, dokud sýr nezezlátne (přibližně 10 minut).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů