Úterý, 19. března 2024

Lidé ve Zlínském kraji vytřídili v 1. pololetí 62,5 tuny baterií

Lidé ve Zlínském kraji vytřídili v 1. pololetí 62,5 tuny baterií

Lidé ve Zlínském kraji vytřídili v prvním letošním pololetí k recyklaci 62.505 kilogramů baterií a akumulátorů. Je to meziročně o 16 procent více. Obyvatelé České republiky vytřídili od ledna do června 898.072 kilogramů baterií, meziročně o deset procent více. Vyplývá to ze statistik společnosti Ecobat, která v ČR zajišťuje zpětný odběr baterií.

Meziročně o 34 procent více baterií odevzdali lidé ve Zlínském kraji ve sběrných místech rozmístěných ve městech a obcích. "Roste také sběr ve školách zapojených do programu Recyklohraní aneb Ukliďme svět," uvedla dnes v tiskové zprávě za společnost Ecobat Jana Čechová.

Vůbec nejvíce, 172.632 kilogramů baterií a akumulátorů, vytřídili v prvním pololetí lidé v Jihomoravském kraji. Naopak nejméně, pouze 11.826 kilogramů, v Karlovarském kraji. Zlínský kraj obsadil v této statistice v mezikrajském srovnání páté místo. Kromě obyvatel Jihomoravského kraje vytřídili více baterií ještě lidé z Prahy, Středočeského kraje a také z Kraje Vysočina.

Každý obyvatel Zlínského kraje letos za první pololetí odevzdal v přepočtu 107 gramů baterií, což odpovídá čtyřem až pěti tužkovým bateriím typu AA. Za celý loňský rok lidé v regionu vytřídili a předali k recyklaci 95,2 tuny baterií. Podle Ecobatu lze díky recyklaci z jedné tuny baterií znovu získat až 167 kilogramů oceli, 210 kilogramů zinku, 205 kilogramů manganu a 15 kilogramů niklu a mědi.

Ecobat zajišťuje zpětný odběr a recyklaci baterií od roku 2002, provozuje přes 22.000 sběrných míst. V roce 2018 zpětně odebrala firma Ecobat 1645 tun baterií, což je 45 procent baterií dodaných na trh.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů