Úterý, 19. března 2024

Lidé v Plzeňském kraji vytřídili v 1. pololetí 50,7 tuny baterií

Lidé v Plzeňském kraji vytřídili v 1. pololetí 50,7 tuny baterií

Lidé v Plzeňském kraji vytřídili v prvním letošním pololetí k recyklaci 50.723 kilogramů baterií a akumulátorů. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se sběr zvýšil o 17 procent. Obyvatelé České republiky vytřídili od ledna do června 898.072 kilogramů baterií, meziročně o deset procent více. Vyplývá to ze statistik společnosti Ecobat, která v ČR zajišťuje zpětný odběr baterií. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila mluvčí firmy Jana Čechová.

Každý obyvatel Plzeňského kraje statisticky letos za první pololetí odevzdal 88 gramů baterií. Toto číslo odpovídá zhruba čtyřem tužkovým bateriím typu AA. Podle Ecobatu lze z jedné tuny baterií znovu získat až 167 kg oceli, 210 kg zinku, 205 kg manganu a přibližně 15 kg niklu a mědi.

Baterie lidé nejvíce odevzdávají do venkovních červených kontejnerů, sběrných nádob na úřadech nebo sběrných dvorů. Sběrných míst je v Česku již přes 20.000. Roste také sběr ve školách zapojených do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět, uvedla Čechová.

Celkově nejvíc baterií a akumulátorů podle Ecobatu vytřídili obyvatelé Jihomoravského kraje a to 173.632 kilogramů. Naopak nejméně, 11.826 kilogramů, se sesbíralo v Karlovarském kraji. Plzeňský kraj ve statistice v mezikrajském srovnání obsadil sedmé místo.

Ecobat zajišťuje zpětný odběr a recyklaci baterií od roku 2002. V roce 2018 zpětně odebrala firma Ecobat 1645 tun baterií, což je 45 procent baterií dodaných na trh.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů