Úterý, 19. března 2024

Dobrovolní hasiči z Křenovic jsou ve sběru starých spotřebičů nejaktivnější v Jihomoravském kraji

Dobrovolní hasiči z Křenovic jsou ve sběru starých spotřebičů nejaktivnější v Jihomoravském kraji

Dobrovolní hasiči z Jihomoravského kraje významně pomáhají se sběrem a recyklací vysloužilých spotřebičů, čímž přispívají k ochraně životního prostředí. Od roku 2011 jich kolektivnímu systému Elektrowin v rámci projektu Recyklujte s hasiči předali na 53 930 kusů. Nejúspěšnějším sborem zaregistrovaným v projektu byl ten z Křenovic v okrese Vyškov.

Na první desítku dále dosáhly SDH Šatov, SDH Březí, SDH Rudka, SDH Hrádek, SDH Slup, SDH Nové Hvězdlice, SDH Ivančice-Němčice, SDH Bílovice nad Svitavou a SDH Lažánky.

Hasiči v Jihomoravském kraji uskutečnili za devět let fungování projektu 1012 svozů vysbíraných spotřebičů a na odměnách od Elektrowinu za to získali přes tři miliony korun.

,,O naší účasti v projektu rozhodly možnosti přivýdělků," potvrzuje zástupce vítězného sboru Ladislav Šmerda a dodává: ,,Přispívají zejména k podpoře soutěžních družstev dospělých i mládeže."

Sběr elektroodpadu hasiči z Křenovic pravidelně vyhlašují. ,,Sběr provádíme dvakrát ročně. Prozatím cítíme značnou podporu ode všech, občané toto vnímají zejména jako dobrou službu pro ně samotné," popisuje Šmerda.

Sbor v Křenovicích má v současnosti 117 členů, aktivní je zejména jeho sportovní jednotka. Zapojit se do projektu Recyklujte s hasiči doporučují jeho zástupci i kolegům z dalších obcí, zvážit místní možnosti svozu a skladování a hlavně, nebát se toho.

,,Sbory dobrovolných hasičů působí skoro ve všech obcích ČR a jsou občany vnímány jako spolek, který se stará o bezpečnost, kulturu a sportovní vyžití v obci, na svou činnost si ale vždy musely finanční prostředky obstarat, jednou možností byl přitom i sběr šrotu," připomíná Jan Aulický, ředitel kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

,,Chráníme nejen občany, ale i životní prostředí. Proto chceme projekt i nadále podporovat," zdůrazňuje Aulický.

www.recyklujteshasici.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů