Úterý, 19. března 2024

Kladno vytvoří vizi zlepšení životního prostředí

Kladno vytvoří vizi zlepšení životního prostředí

Kladno v mezinárodním projektu vytvoří vizi zlepšení životního prostředí, pomohou i odborníci z Českého vysokého učení technického (ČVUT). Město tak zvýší i šanci na získání evropských dotací na uskutečnění vize. Pětiletý projekt SPARCS zaměřený na zvyšování životního standardu, šetrnou energetickou politiku, zlepšení kvality ovzduší, elektromobilitu a digitalizaci slučuje 31 organizací a zapojilo se do něj sedm států, oznámila dnes ČTK mluvčí města Lucie Steinerová.

"Pokud bude naše vize, vypracovaná v rámci projektu, vyhodnocena jako nejlepší, máme možnost v dalších letech získat prostředky od EU, které by měly pomoct při jejím uvedení v život," uvedl kladenský radní pro rozvoj Lukáš Hanes (ODS). Na vizi se bude podílet tým odborníků z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT (ČVUT UCEEB), které sídlí v Buštěhradu u Kladna.

Název projektu SPARCS je zkráceninou anglického Sustainable energy Positive & zero cARbon CommunitieS (tedy Pozitivně energeticky udržitelné a bezuhlíkové komunity). Ve dvou vedoucích pilotních městech projektu, kterými jsou Espoo ve Finsku a Lipsko v Německu se už nyní budou jednotlivé projekty uskutečňovat. Ostatní zapojená města - Kladno, Maia v Portugalsku, Kifissia v Řecku, Reykjavík na Islandu a Lvov na Ukrajině - během pěti let vytvoří vlastní vizi, uzpůsobenou místním potřebám.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů