Úterý, 19. března 2024

Pravidla finančního příspěvku na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích

Pravidla finančního příspěvku na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích

Po projednání zásad dotačního programu v poradě vedení MZe dne 16. října 2019 zveřejňujeme jejich finální podobu (před stanovením termínu příjmu žádostí) a příručku se základními informacemi k dotačnímu programu (včetně vzoru formuláře žádosti). Zásady dotačního programu nabydou své účinnosti podpisem pana ministra na počátku listopadu 2019 - v návaznosti na zveřejnění vládní novely lesního zákona ve Sbírce zákonů.

Finanční příspěvek na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích za období od 1. 10. 2017 do 31. 12. 2018 bude poskytován všem vlastníkům nestátních lesů mimo území národních parků a jejich ochranných pásem a mimo území vojenských lesů. Výše příspěvku je dána součinem objemu jehličnatého dříví z nahodilých těžeb v uvedeném období (podle jednotlivých čtvrtletí) a sazbou, která představuje rozdíl mezi průměrnou tržní cenou jehličnatého dříví z nahodilých těžeb v jednotlivých čtvrtletích a cenou, která je nutná pro zajištění prostředků na financování obnovy lesa, následné péče o les a odborné správy lesa. Objem jehličnatého dříví z nahodilých těžeb bude muset být prokázán příslušnými účetními, daňovými nebo výrobními doklady.

Žádost (jedna souhrnná za uvedené období) se bude podávat ke krajskému úřadu kraje, na jehož území byla nahodilá těžba jehličnatého dříví provedena. Žádost se bude sestavovat ve formulářové aplikaci (tzv. modulu pro žadatele), která bude zveřejněna na internetových stránkách MZe od okamžiku zahájení příjmu žádostí. Začátek příjmu žádostí bude stanoven s ohledem na počátek účinnosti vládní novely lesního zákona a bude zde společně s kontakty na informační linku zveřejněn na počátku listopadu 2019. V přiložených souborech proto v současnosti naleznete především finální podobu zásad dotačního programu (před stanovením termínu příjmu žádostí) a příručku pro žadatele.

TATO INFORMACE SE ZVEŘEJŇUJE ZA ÚČELEM SEZNÁMENÍ ŽADATELŮ SE ZNĚNÍM ZÁSAD PŘED SPUŠTĚNÍM PŘÍJMU ŽÁDOSTÍ.

PRO PODÁVÁNÍ ŽÁDOSTÍ VYČKEJTE NA ZVEŘEJNĚNÍ TERMÍNU PŘÍJMU ŽÁDOSTÍ A ODKAZU NA MODUL PRO ŽADATELE, VE KTERÉM BUDETE ŽÁDOST SESTAVOVAT.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů