Úterý, 19. března 2024

Praha 1: Z akcí zmizí jednorázové plastové nádobí

Praha 1: Z akcí zmizí jednorázové plastové nádobí

Rada městské části Praha 1 nově požaduje po organizátorech kulturních, sportovních a jiných akcí na svém území, aby nahradili jednorázové plastové nádobí vratným a omyvatelným, nebo jednorázovým, lépe rozložitelným. Stejný krok učinil již v dubnu magistrát hlavního města. Omezení jednorázových plastů je nejúčinnějším prostředkem v boji za čistější přírodu oceány, píše se v důvodové zprávě k usnesení.

Nařízení směřuje ke všem organizátorům akcí, které se konají ve veřejném prostoru na území centrální městské části. Jednorázové plastové nádobí má být nahrazeno vratným a omyvatelným nádobím, typicky se to týká kelímků na pití, jejichž vratná varianta je dnes již běžnou záležitostí. V případě jídla připouští radnice i jednorázové nádobí, ovšem z lépe rozložitelných materiálů než je plast, tedy například z papíru či bambusu. ,,Uvědomujeme si neuvěřitelné množství odpadu, které produkují různé akce konané na území Prahy 1. Zároveň se tímto opatřením chceme dostat na úroveň ostatních evropských měst, kde je toto opatření již běžné," vysvětluje důvody k přijetí usnesení radní Prahy 1 David Skála (PRAHA 1 SOBĚ), který jej radě městské části předložil.

Takový krok nepovede jen ke snížení odpadu zbylého po různých akcích, ale je také součástí snahy současného vedení Prahy 1 celkově snížit spotřebu plastů na jejím území. ,,To je to nejmenší, co nyní můžeme udělat. Naše městská část tak aspoň svým dílem přispěje ke snížení celosvětové produkce plastů. Omezení jednorázových plastů je nejefektivnějším způsobem, jak můžeme množství tohoto odpadu snížit," komentuje krok radní Prahy 1 pro životní prostředí Petr Kučera (Zelená pro Jedničku).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů