Úterý, 19. března 2024

Vítkova CPI prodala zelené dluhopisy za 20 miliard korun

Vítkova CPI prodala zelené dluhopisy za 20 miliard korun

Realitní skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka prodala takzvané zelené dluhopisy za téměř 20 miliard korun. Jejich splatnost je 7,5 roku, roční úrok 1,6 procenta. Jde o první firmu ze střední a východní Evropy, která tento druh dluhopisů prodala, napsal dnes server E15.cz. Zelené dluhopisy se využívají k financování ekologických projektů. Proti standardním obligacím mají nižší výnos.

CPI nabídla eurobondy globálním institucionálním investorům. Server uvedl, že CPI chce peníze využít na akvizice ekologicky šetrných komerčních prostor zejména v Polsku. "Zelené bondy jsou pro investory stále důležitější, a pokud se chceme ve stejném měřítku financovat na světových trzích i v budoucnu, jsou jejich emise takřka nutností," řekl serveru šéf CPI Martin Němeček.

Zelenými dluhopisy podle něj firma získala zhruba 50 nových investorů. Uvedl, že CPI významnou část peněz letos a v příštím roce utratí za kvalitní kancelářské prostory ve Varšavě.

Podle analytika BH Securities Štěpána Křečka v případě zelených dluhopisů jdou investice většinou do obnovitelných nebo čistých zdrojů energie či energeticky úsporných budov. Dají se sem zařadit také projekty na čistší dopravu nebo některé vodohospodářské a půdní projekty. "Firmy, které chtějí využít zelené dluhopisy, musejí splňovat nadstandardní regulace. Ty spočívají například ve zvýšené informační povinnosti, aby si investoři mohli ověřit, zda se jejich peníze skutečně využívají k zeleným projektům. Zelené dluhopisy zpravidla mívají nižší výnos. Investorům však kromě zisku přináší i pocit, že dělají něco pozitivního pro naši planetu," sdělil Křeček ČTK.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů