Úterý, 19. března 2024

V Brně bude třídit plasty a papír poloautomatická linka

V Brně bude třídit plasty a papír poloautomatická linka

Městská společnost SAKO Brno, která má na starosti odpadové hospodářství, postaví ve svém areálu poloautomatickou linku na dotřiďování plastových a papírových odpadů. Do provozu má být uvedená do konce roku 2022 a stát bude 150 milionů korun. Měla by výrazně přispět k lepšímu vytřídění a tedy využití odpadů, je mnohem efektivnější než ruční třídění, uvedl dnes v tiskové zprávě náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

"Chceme maximum odpadu materiálově či energeticky využít a zároveň to dělat tak, aby to mělo ekonomický smysl," uvedl Hladík. Linka má být jednou z nejmodernějších v zemi. Automatizaci zajistí optické senzory, které na principu lomu světla umí rozlišit a oddělit různé druhy odpadů. Čistota a kvalita vytříděného materiálu je důležitá pro následné efektivní zpracování. Dále na lince bude podavač odpadu a takzvaný rozdružovač, který bude odpad umisťovat na správné místo, balistický separátor a separátor kovů.

"Díky nové lince vyřešíme i přetrvávající nedostatek pracovníků na ruční třídění, zvýší se počet provozních hodin s rezervou až na tři směny a klíčová je především kvalita třídění," uvedl předseda představenstva Filip Leder (KDU-ČSL). Ruční třídění mají na starosti obvykle vězni. Podle společnosti je však ruční třídění nekvalitní, lidé často chybují. Navíc jich je potřeba hodně.

Navíc se stále zvyšuje s rostoucí životní úrovní množství odpadu. Například plastů Brňané naházeli do žlutých kontejnerů loni třikrát více než v roce 2012.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů