Úterý, 19. března 2024

Rok 2019 přinese typická moravská vína a Svatomartinské o 3 dny dříve

Rok 2019 přinese typická moravská vína a Svatomartinské o 3 dny dříve

Sklizeň na většině českých a moravských vinic je u konce a vinaři sčítají úrodu. Oproti velmi vydařenému ročníku 2018 byl letošní výnos podle odhadů místy až o 30 % nižší. Vinaři očekávají ročník s typicky moravským projevem, výrazným aroma a příjemnou svěžestí.

Zatímco vloni vinaři sklízeli hrozny už v polovině srpna, letos začala hlavní část vinobraní v obvyklém čase na začátku září. Dostatečná délka zrání a suché počasí, které se dostavilo v závěru sklizně, výrazně prospělo kvalitě hroznů. ,,Hrozny z letošní úrody byly ve velmi dobré kvalitě a kondici. Díky tomu vinaři stihli za velmi krátký čas připravit k prodeji Svatomartinská vína, která se letos mimořádně budou moci otevřít již 8. listopadu," popisuje Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR a dodává: ,,Spotřebitelé se mohou těšit na velmi zajímavá mladá vína, která budou k dostání za cenu přibližně stejnou jako vloni." Podle odhadů Vinařského fondu letos na trh zamíří přes 2 200 000 lahví Svatomartinských vín, přičemž přibližně 1 050 000 vyprodukovali členové Vinařské unie ČR.

Práci vinařů letos komplikovali kromě obvyklých špačků také hraboši, kteří útočili na kořeny révy a částečně i na zralé hrozny, přičemž na některých místech způsobili až statisícové škody. ,,Boj s nimi je velmi problematický. Pokud se chcete vyhnout chemickému řešení, máte jen omezené možnosti. Buď hluboké kypření a sežínání zeleně v meziřadí na minimální výšku anebo podporu výskytu dravců ve vinohradech," říká Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

Na rozdíl od minulých let se Česku vyhnuly teplotní a srážkové extrémy. ,,Na srážky si vůbec nestěžujeme, letos jsme se dočkali zcela přirozeného průběhu vegetace. V tomto ohledu byl letošní rok příznivější než poslední léta," říká František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov.

Průměrné teploty, absence výkyvů počasí a střídání teplejších dní a chladnějších nocí v závěru sklizně. Podle vinařů letošní podmínky vytvořily ideální základ pro vznik kvalitních vín s typicky moravským charakterem. ,,Jedná se o tradiční ročník, kdy průběh počasí nahrává charakteru moravského vína, jak jej dlouhodobě známe a vnímáme. To znamená výrazný aromatický odrůdový projev, který je typický pro severněji položené vinice, dostatek kyselin a šťavnatost s ovocitou dochutí," říká Josef Svoboda, ředitel Habánských sklepů.

,,Bílá vína mají více přírodních kyselin, což je výborné, takže očekáváme krásná svěží šťavnatá vína s dlouhým potenciálem zrání. Červená budou pěkně ovocná a svěží, ale ještě je brzo na další hodnocení, je před nimi minimálně rok zrání," potvrzuje David Šťastný, ředitel Château Valtice - Vinné sklepy Valtice.

Vinaři letos sklidili méně hroznů než v loňském roce. ,,Ještě nejsme u konce s vinobraním, nicméně se dá předpokládat, že výnos bude asi o 30 % nižší oproti dlouhodobému průměru, závisí to ale na odrůdě a oblasti," shrnuje Bořek Svoboda ze Zámeckého vinařství Bzenec.

I přes nižší množství hroznů, nápor škůdců a rostoucí výrobní náklady vinaři nepředpokládají růst cen. ,,Je ovšem potřeba připomenout, že cena je závislá také na zásobách vína z předešlých let, na trhu samotném, a to nejen tuzemském, ale i celoevropském. Velkou roli hrají také ceny importovaných vín," doplňuje Bořek Svoboda.

Novinkou je dřívější prodej Svatomartinských vín

Letos neobvykle vypukne svátek všech milovníků vína už v pátek 8. listopadu. Vinařský fond tak vyhověl přání vinařů, obchodníků a také spotřebitelů. ,,Hlavní oslavy svátku svatého Martina budou ale samozřejmě i nadále probíhat 11. listopadu na desítkách míst celé republiky. Zahájení prodeje už od pátku je tak pouze možností pro obchodníky, z hlediska spotřebitelů a principů obnovené tradice se ale nic nemění," vysvětlil hlavní důvod letošní změny Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně ji propůjčuje vinařům. Do hodnocení odborné komise, která uděluje vínu značku Svatomartinské, se v letošním roce přihlásilo celkem 328 vzorků vín.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů