Pátek, 29. března 2024

Český Těšín kvůli skládkám nepřistaví velkoobjemové kontejnery

Český Těšín kvůli skládkám nepřistaví velkoobjemové kontejnery

Český Těšín na Karvinsku se rozhodl, že během podzimu nebude ve městě rozmisťovat kontejnery, do nichž lidé mohli odkládat velkoobjemový odpad. Důvodem je skutečnost, že se kolem kontejnerů tvořily černé skládky a zvyšovaly se náklady na likvidaci odpadu. Novináře o tom dnes informovala mluvčí radnice Marcela Hladká.

"Přestože občané mají možnost čtyři dny v týdnu zdarma odevzdávat rozměrné odpady ve sběrném dvoře a za paušální částku 250 korun si mohou objednat odvoz těchto odpadů, stanoviště kontejnerů se v průběhu roku stala místem desítek černých skládek. Občané do okolí kontejnerů odkládali skříně, gauče, ledničky a někdy i celá vybavení bytů," uvedla Hladká.

Podle mluvčí tak prostředky z rozpočtu města, které byly původně určené na pronájem a odvoz kontejnerů do konce roku, musely být použity na likvidaci černých skládek. Město letos vyčlenilo na odvoz odpadů o zhruba 2,5 milionu korun více než loni, celkové náklady na odvoz odpadu do konce roku stoupnou na téměř 30 milionů korun.

Město nyní počítá s posílením svozu především papírového a plastového opadu v období vánočních svátků. Velkoobjemové kontejnery nechá přistavit až na jaře. "Pokud nechtějí občané ve dvorech svých činžáků vysedávat na odložených gaučích anebo se jim nelíbí, že si jejich děti budou hrát v odložených ledničkách, musí se změnit přístup k toleranci těchto nešvarů," uvedla mluvčí. Podle ní lidé, kteří jsou svědkem odkládání objemného odpadu vedle kontejnerů, mají na lince 156 kontaktovat městskou policii.

Podobně jako Český Těšín, který na problematiku skládek upozorňuje podzimním nepřistavením kontejnerů, se do boje před časem pustila i Ostrava. Městská odpadová společnost OZO Ostrava ve spolupráci s městskou policií připravila informační kampaň, která má obyvatele upozornit na problém nelegálního odkládání velkoobjemového odpadu vedle popelnic. Kampaň OZO Ostrava zahájila koncem října tím, že po dobu tří týdnů pozastavila pravidelný odvoz objemného odpadu od kontejnerových stanovišť. Chce tak obyvatele upozornit, že řešení tohoto problému je především na nich samotných.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů