Úterý, 19. března 2024

Brabec: České stanovisko k dolu Turów zahrne konkrétní požadavky

Brabec: České stanovisko k dolu Turów zahrne konkrétní požadavky

České stanovisko k záměru rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów u česko-polské hranice nebude souhlasné ani nesouhlasné. Bude obsahovat konkrétní požadavky, které se budou týkat vody, ovzduší, hluku a poklesu terénu. Při dnešních interpelacích ve Sněmovně to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Česká strana má vydat své stanovisko do 15. listopadu. Lidé z příhraničí se obávají, že ministerstvo životního prostředí bude se záměrem souhlasit, což může ve výsledku znamenat ztrátu vody na české straně a miliardové náklady na její zajištění.

"Hlavně bych chtěl uvést, že to stanovisko nebude souhlasné ani nesouhlasné," řekl ministr. Interpelující poslanec Jan Čižinský (KDU-ČSL) řekl, že podle jeho informací má ministersto vydat kladné stanovisko. Česko mělo dát své stanovisko již dříve, ale polská strana zpozdila dodání některých dokumentů, proto se termín posouval, uvedl ministr.

"Pokud bude vydáno stanovisko, tak se bude jednat o souhrn naprosto jasných konkrétních požadavků na polskou stranu v oblasti vody, hluku, ovzduší a poklesu terénu, především samozřejmě té vody, které požadujeme zahrnout do polského rozhodnutí a plnit po investorovi záměru," popsal ministr.

Ministr zdůraznil, že pokud by česká strana žádné stanovisko nevydala, nebo by vydala negativní stanovisko, s nejvyšší pravděpodobností by hrozilo, že polská strana by nebyla vázána žádnými požadavky. Pokud by česká strana zpozdila vydání svého stanoviska, polská strana by to vyhodnotila tak, že ČR žádné nedala, řekl ministr. "A ten proces by byl úplně zakončen a my bychom tam neobhájili vůbec nic," dodal.

Česko podle Brabce získalo maximum možných informací o záměru. "Například v oblasti vod se investor zavázal rozšířit stávající monitoring, bude Českou republiku informovat o vývoji hladin podzemních vod před a za (těsnící) stěnou a v případě negativního vlivu přijme efektivní nápravná opatření," popsal. Momentálně se podle něj jedná například o možnosti dodat vodu z polské Bogatyně. Ujistil, že zájmy českých obcí hájí velmi tvrdě.

Souhlasu ministerstva se záměrem se obávají lidé z příhraničí. "Potřebujeme, aby Richard Brabec za Českou republiku udělil jednoznačně negativní stanovisko v rámci povolovacího procesu, který právě teď běží. Zatím však ani jednou veřejně neřekl, že zastavit rozšíření dolu, který tu může desítky tisíc lidí připravit o pitnou vodu, je jeho cílem," uvedl v dnešní tiskové zprávě Milan Starec z Uhelné. Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) bude v pátek na ministerstvu o věci jednat. Za klíčovou považuje domluvu s investorem na ochranných opatřeních.

Polský důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Důl by se měl rozšířit na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z Žitavy do Bogatyně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů