Úterý, 19. března 2024

Ministr Brabec jednal s hejtmanem Půtou a starosty o Turówu

Ministr Brabec jednal s hejtmanem Půtou a starosty o Turówu

Dlouhodobě plánované jednání s hejtmanem Libereckého kraje a obcemi svolal dnes ministr životního prostředí Richard Brabec. Jednání se vedle Martina Půty účastnili zástupci advokátní kanceláře Frank Bold, dále starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka a Jaroslav Demčák, starosta obce Hejnice. Za týden má Česká republika totiž vydat stanovisko v rámci mezistátního posuzování vlivů rozšíření dolu Turów na životní prostředí.

Cílem dnešního jednání bylo zhodnocení dosavadních jednání s polskou stranou, vyhodnocení dostatečnosti získaných informací a vyhodnocení aktuální situace a dalších kroků, zejména s ohledem na posunutí termínu vydání finálního stanoviska ze strany Polska. Všichni účastníci se na jednání shodli, že nejlepší by bylo, aby se důl Turów vůbec nerozšiřoval, to zaznělo od všech účastníků již opakovaně a tento názor trvá. Současně si dnes účastníci potvrdili, že dosavadní informace získané v rámci odborných jednání jsou nyní pro vydání nesouhlasného stanoviska České republiky k rozšíření dolu Turów v Polsku dostačující, což ostatně již bylo potvrzeno při odborných mediálních konzultacích, které se v září konaly ve Varšavě.

Ministerstvo životního prostředí tedy aktuálně bude směřovat přípravu stanoviska na 15. listopadu, neboť neexistuje právní titul nebo možnost posunutí již dohodnutého termínu v souladu s evropskou legislativou, aniž by to ohrozilo zájmy České republiky a není ani důvod stanovisko za ČR nijak dále oddalovat.

Účastníci setkání dnes posuzovali také možnosti dalších právní kroků, pokud polská strana těžbu na Turówě v následujících měsících prodlouží. ,,Určité možnosti tu máme, ale samozřejmě se o nich budeme ještě bavit a klíčové bude stanovisko Ministerstva zahraničních věcí," komentuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Komentář ministra Brabce:

,,Dohodli jsme se dnes na společném postupu a jsme samozřejmě za jedno v tom, že nesouhlasíme s rozšířením těžby na dole Turów, protože může ohrozit vodu a její dodávky pro občany na našem území. Budeme samozřejmě hájit zájmy občanů tohoto státu a děláme pro to maximum," řekl dnes po jednání ministr Brabec.

Komentář hejtmana Půty:

,,Ani Liberecký kraj nesouhlasí s rozšířením dolu Turów a bude se mu nadále aktivně bránit. Za kraj jsme připraveni podat žalobu na způsob vydání územního plánu města Bogatynie a s ministerstvem i naší advokátní kanceláří prověřujeme další možnosti, jak se rozšíření dolu bránit. Ale mohu slíbit, že všech právních možností, které budeme mít k dispozici, využijeme," řekl dnes po jednání hejtman Martin Půta.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů