Úterý, 19. března 2024

Lidé ve Zlínském kraji vyhodili 193.089 tun komunálního odpadu

Lidé ve Zlínském kraji vyhodili 193.089 tun komunálního odpadu

Lidé ve Zlínském kraji loni vyprodukovali 193.089 tun komunálního odpadu. Meziročně to bylo o 9258 tun více. V přepočtu připadalo na jednoho obyvatele kraje zhruba 331 kilogramů odpadu. Komunální odpad ze Zlínského kraje tvořil přes pět procent celorepublikové produkce. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

Ve srovnání s rokem 2017 připadalo loni na jednoho obyvatele Zlínského kraje o zhruba 16 kilogramů komunálního odpadu více. Odděleně sbírané složky tvořily téměř 21 procent komunálního odpadu kraje, což bylo výrazně nad celorepublikovým průměrem. V přepočtu připadalo na jednoho obyvatele regionu 69 kilogramů vytříděného komunálního odpadu, v této statistice šlo o první příčku mezi všemi kraji.

V roce 2018 vyprodukovali obyvatelé České republiky více než 3,73 milionu tun komunálního odpadu. Na jednoho obyvatele ho připadalo 351 kilogramů, což představuje meziroční nárůst o sedm kilogramů. Ve všech krajích překročila produkce komunálního odpadu hranici 300 kilogramů na člověka.

Rozdíl mezi Středočeským krajem s nejvyšším objemem komunálního odpadu na jednoho obyvatele a Libereckým krajem s nejnižším objemem na jednoho obyvatele činil 94 kilogramů. Ve Středočeském kraji to bylo loni 402 kilogramů na osobu, v Libereckém 308 kilogramů na osobu.

Meziročně produkce komunálního odpadu na obyvatele klesla ve třech krajích, a to v Pardubickém a Olomouckém kraji a v Praze. Shodnou produkci komunálního odpadu jako v roce 2017 zaznamenali loni statistici v Karlovarském kraji. Naopak nejvíce se produkce zmíněného odpadu meziročně zvýšila v Libereckém a Jihočeském kraji.

Loni připadalo v České republice přes 16 procent komunálního odpadu na odděleně sbírané složky. Množství tohoto druhu odpadu se za posledních sedm let neustále zvyšuje. Jeden obyvatel ČR loni podle přepočtu vytřídil 57 kilogramů těchto odpadků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů