Úterý, 19. března 2024

Thunbergová končí pobyt v USA, Atlantik překoná opět na jachtě

Thunbergová končí pobyt v USA, Atlantik překoná opět na jachtě

Mladá švédská aktivistka za ochranu klimatu Greta Thunbergová se dnes chystá ukončit svůj pobyt ve Spojených státech. Při návratu do Evropy překoná Atlantik opět na jachtě, uvedla Thunbergová na twitteru.

Thunbergová napsala, že dnes ráno místního času (po poledni SEČ) plánuje vyplout z přístavu Hampton ve státě Virginie na bezmála 15 metrů dlouhém katamaránu La Vagabonde. Společnost jí budou dělat zkušení australští mořeplavci Elayna Carausuová a Riley Whitelum. Plavba může trvat týdny, aktivistka však doufá, že se stihne zúčastnit konference OSN o změnách klimatu (COP25), která se od 2. do 13. prosince koná v Madridu.

Švédka zakončuje téměř tříměsíční pobyt v Severní Americe, jehož pomyslným vrcholem byl v září její plamenný projev na půdě v OSN. Zúčastnila se také ekologických kampaní v Kalifornii, Coloradu a Severní Karolíně.

Thunbergová dlouhodobě odmítá cestování letadlem kvůli vysokým emisím skleníkových plynů, jež letadla produkují. Vzhledem k tomu, že i zaoceánské lodě jsou velkými znečišťovateli životního prostředí, při cestě do USA se aktivistka rozhodla pro plavbu na závodní jachtě Malizia 2. Tu pohání energie z obnovitelných zdrojů a podle Thunbergové za sebou loď nezanechává žádnou uhlíkovou stopu.

Mladá aktivistka je hlavní tváří globálního studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). Svou ekologickou aktivitu zahájila loni v létě ve Stockholmu protestem před švédským parlamentem, při němž držela transparent s nápisem Školní stávka za klima. Posléze se k ní připojili studenti ze Švédska i dalších evropských států, kteří takto začali stávkovat každý pátek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů