Úterý, 19. března 2024

Šternberská radnice lidem půjčí 4000 kontejnerů na papír a plast

Šternberská radnice lidem půjčí 4000 kontejnerů na papír a plast

Čtyři tisíce nádob na separaci plastů a papíru si můžou dlouhodobě zapůjčit domácnosti ve Šternberku na Olomoucku. Radnice chce tímto způsobem snížit množství komunálního odpadu, který končí na skládce. "Domácnosti získají nádoby na papíry a plasty zdarma," řekla dnes ČTK mluvčí šternberské radnice Irena Černocká. Pořízení nádob stálo čtyři miliony korun, přičemž většinu nákladů pokryje dotace z evropských fondů.

K zapůjčení je ve Šternberku 2400 nádob na plast a 1600 nádob na papír, přičemž každá z nich má objem 240 litrů. O barevné popelnice si lidé musí požádat, vydávány budou od 25. listopadu v areálu firmy Marius Pedersen. "Nádoby na plast a papír budou vyváženy jednou za měsíc. Pokud bude zjištěno, že je svoz nedostatečný, bude se svážet častěji," podotkla Černocká.

Na několika místech ve městě jsou už delší dobu velké kontejnery na papír, plast a sklo. Obyvatelé mají k dispozici také podzemní kontejnery. Menší nádoby by nyní měly domácnostem ještě více usnadnit třídění odpadu.

Radnice před časem rozdala obyvatelům také pět stovek plastových košů na bioodpad, aby zvýšila množství biologicky rozložitelného odpadu, který končí ve speciálních kontejnerech.

Radnice ve Šternberku buduje systém sběru biologicky rozložitelného odpadu od roku 2013. S pomocí dotací do něj tehdy investovala 1,6 milionu korun, za které bylo občanům poskytnuto 1700 nádob na bioodpad. O kontejnery měli zájem hlavně majitelé rodinných domů, zahrádkáři a obyvatelé bytových domů. Podle Černocké se tento projekt osvědčil a množství biodopadu roste. Šternberk provozuje vlastní kompostárnu, ve které zpracovává rostlinné zbytky z celého města.

I díky třídění komunálního odpadu šternberská radnice nemusí v posledních letech zvyšovat roční poplatek za jeho sběr a likvidaci. Letos byl 550 korun za obyvatele, což je stejná částka jako loni.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů