Úterý, 19. března 2024

Číňan Wan přetváří odpad v módní kreace

Číňan Wan přetváří odpad v módní kreace

Módní kreace, jež vytváří Wan Jün-feng ve svém malém pekingském bytě, si obléká jenom on sám. Kolečkové brusle, beraní rohy ani metry zamotaného červeného lana se v běžných evropských nebo severoamerických módních ateliérech nenajdou. V případě nekonvenčního Wana jsou to ale stavební kameny jeho děl. Sestavuje je z odpadu, vrší kolem svého těla a nechává se v nich vyfotografovat. Vzniká tak působivé svědectví ničivého vlivu konzumní společnosti na životní prostředí. O Wanově práci podala zprávu zpravodajská stanice CNN.

"Vytvářím šaty, abych poukázal na životní prostředí, je to performanční umění. Není to k dennímu nošení, chci přispět k ochraně prostředí," říká Wan. Jeho zatím poslední série fotografií má název Ochrana oceánů. Na jedné z nich je zamotaný do sítě a plastového odpadu. Výraz bolesti v jeho tváři je odrazem pocitu uvázlých mořských zvířat. "Rekonstruuji to, co ta zvířata prožívají před smrtí způsobenou znečištěním vod," vysvětlil Wan.

Pochází z provincie Liao-ning a vyrůstal na okraji dvoumilionového města Fu-šun. Umělecké sklony zdědil po otci, který vystupoval v místním divadle er žen-čuan, což je forma opery pro dva herce. Wan na představení chodil, avšak zaujaly jej hlavně výrazné kostýmy otcovy partnerky. "Ty kostýmy se mi líbily víc než opera. Mužské šaty tak působivé nejsou, barvou i stylem jsou jednodušší. Ale ty ženské dokážou být dramatické," vzpomíná Wan.

Když odešel z domu, vystřídal několik profesí. Byl hercem, ale také maskérem a spolupracoval i se slavnými Číňany. Na dětské zážitky z operních představení ale nezapomněl a při jedné z návštěv rodičů u nich našel hromadu vyřazeného šatstva a textilu. Oživil jsem je a vytvořil z nich model, říká Wan.

Svůj byt v Pekingu pak přeměnil na skladiště použitých předmětů, získává je i od přátel. Taky cestuje a nakupuje na bleších trzích. "Je třeba vytvořit z toho krásu," říká. Inspiruje se klasickými čínskými šaty čchi-pchao stejně jako západním oděvem, především prací návrháře Karla Lagerfelda. Fotografie jeho modelů vznikají ve městech módy - Paříži, New Yorku i Miláně. Model nafocený u Eiffelovy věže nazval Pařížský kovboj, ten v Louvru Severovýchodní květ.

Kreace vzniklé z evropské inspirace se ještě dají považovat za klasiku ve srovnání s prací zvanou Bláznivá IKEA. Tu nafotil na newyorském Times Square a jako materiál použil známé modré nákupní tašky ze švédského obchodního domu. V hlavě má další projekt a na něj použije pastelové kolečkové brusle i zamotané lano. Už je má doma. Tentokrát poukáže na nutnost chránit zvířata.

V Číně má jeho avantgardní styl mnoho odpůrců, na sociálních sítích je kritizován za všechno od střihu svých kreací po tvar svých nohou. Kritici se ptají, proč se obléká jako žena i proč při chůzi tak zvedá nohy. Wan trpělivě vysvětluje, že pohyb je součást jeho performance. "Napodobuji chůzi zvířat. Mnoho jich je ohrožených a když kráčím po cestě, chci vyjádřit to, jak chodí zvířata. Doufám, že tomu tak lidé porozumí. Vysvětluji, že nejsem manekýn na molu, ale někdo, kdo chce poukázat na nutnost chránit prostředí," říká.

V minulosti si kritiku bral a vyhodil mnohé ze svých raných výtvorů. Teď zjistil, že nejdůležitější pro něj je pokračovat. "Měl bych to dělat, i kdyby moje práce ovlivnila jediného člověka. Kritika je v pořádku stejně jako přehánění. Chci pouze chránit naše prostředí a myslím, že by k jeho ochraně měly směřovat všichni," shrnuje Wan.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů