Úterý, 19. března 2024

USA brázdí první dálkový elektrobus FlixBusu, společnost expanduje do dalších amerických států

FlixBus, globální poskytovatel dálkové mobility, testuje ve spolupráci s MCI první plně elektrický dálkový autobus na americkém trhu...

USA brázdí první dálkový elektrobus FlixBusu, společnost expanduje do dalších amerických států

E-bus výrobce Motor Coach Industries nese označení ,,D45 CRTe LE CHARGE" a nasazen je na trase na západním pobřeží USA mezi městy Sacramento a San Francisco. Jedná se o vůbec první elektrický autobus svého druhu ve Spojených státech. Kromě rozvoje elektromobility pracuje FlixBus v zámoří i na rozšiřování své dopravní sítě - v listopadu otevře nová spojení ve státech Pensylvánie a Ohio na východě země, současně rozšíří síť dálkových autobusových spojů i ve státě Oklahoma. Koncem listopadu začnou zelené autobusy jezdit na severozápadě země mezi městy Seattle a Portland a na Floridě mezi Miami a Orlando.

,,Testování prvního plně elektrického dálkového autobusu v Americe není velkým milníkem jen pro FlixBus, ale i pro zdejší cestovní ruch jako celek," uvádí Michael Kahn, vedoucí manažer expanze FlixBusu v USA. ,,FlixBus se zavázal být do roku 2030 uhlíkově zcela neutrální, a proto jsme výrobcům jako je MCI vděční za to, že investují do budoucnosti udržitelné dopravy i přímo tady ve Spojených státech." FlixBus již v minulosti uvedl E-busy na dálkových linkách na evropských trzích, a to ve Francii a Německu.

Po úspěšném zkušebním provozu v Kalifornii bude FlixBus spolu s dopravními partnery a společností MCI pracovat na tom, aby v roce 2020 zajistil E-busy i pro další klíčová spojení včetně Los Angeles--San Diego, Portland--Seattle nebo New York--Filadelfie. Podle MCI jsou vozy s označením MCI D45 CRTe LE CHARGE navrženy právě v době, kdy poskytovatelé jak veřejné, tak soukromé dopravy hledají vhodná technologická řešení pro přepravu s nulovými emisemi.

Udržitelná mobilita pro americký trh

Společnost MCI plánuje vyrábět 100% elektrické dálkové autobusy, jejichž výkonnost bude srovnatelná nebo vyšší než u dosavadních naftových, hybridních a CNG vozů.

Pohon modelu MCI D45 CRTe LE CHARGE bude zajišťovat 750V elektromotor značky Siemens s výkonem 350HP a vysokým kroutícím momentem s maximem až do 4 500Nm, napájený baterií s kapacitou 389kWh (k dispozici také až 544kWh). Vysokoenergetické lithium-iontové baterie pocházejí z dílny americké společnosti XALT Energy. Aby se splnila kritéria pro dálkovou přepravu, bude možné dobít baterii do plna za méně než 3 hodiny v nabíjecí stanici o výkonu 150kW.

Elektrobus je vybaven systémem ,,MCI Connect Telematic" měřícím klíčové provozní parametry včetně ujeté vzdálenosti a času stráveného na cestě, přídavnými systémy a optimalizací výkonu baterie v závislosti na vnější teplotě v reálném čase.

Miami, Seattle, Portland i Filadelfie nově na zelené mapě spojů FlixBus

Kromě rozvoje elektromobility pracuje FlixBus v zámoří i na rozšiřování své dopravní sítě. Od listopadu začnou zelené autobusy jezdit v Pensylvánii, Ohiu, Oklahomě, ve státech Washington a Oregon na severozápadě a Florida na jihozápadě země. Dopravce tak od 7. listopadu spojuje například Filadelfii s městy New York, Baltimore a Washington D.C. Minulý týden začaly autobusy FlixBus jezdit i mezi městy Columbus, Pittsburgh a Washington D.C. Koncem listopadu pak začnou jezdit na severozápadě USA mezi městy Seattle, Portland nebo Eugene a na Floridě z Miami do Orlanda.

,,V hlavních metropolích v USA i Evropě se snažíme o to, aby naše autobusy zastavovaly poblíž zastávek městské hromadné dopravy. Chceme, aby se lidé na zastávku dostali pohodlně metrem, tramvají na kole nebo i pešky a přispívali tak k bezemisnímu cestování," říká mluvčí společnosti FlixBus Martina Čmielová.

FlixBus byl založen v Německu v roce 2013 a aktuálně působí ve 28 zemích Evropy. Na amerických silnicích můžete zelené autobusy potkávat od května roku 2018 spojující více než 100 destinací. Jako první spustila společnost své služby ve státech Kalifornie, Arizona a Nevada, v březnu roku 2019 je rozšířila do států Texas, Louisiana a Mississippi a o měsíc později také do státu Utah. V květnu letošního roku otevřela první autobusová spojení i na východním pobřeží Spojených států. V české vnitrostátní dopravě působí FlixBus od srpna roku 2017.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů