Úterý, 19. března 2024

Na Kamenném vrchu v Brně začnou kácet suché stromy

Na Kamenném vrchu v Brně začnou kácet suché stromy

Plánované kácení uschlých stromů v brněnské přírodní rezervaci Kamenný vrch začalo v pondělí, trvat bude asi týden. Návštěvníci rezervace by se kvůli bezpečnosti neměli pohybovat v blízkosti zásahu, řekla dnes ČTK Tereza Žižková z ekologického sdružení Rezekvítek, které se o rezervaci dlouhodobě stará. V rezervaci loni kvůli dlouhodobému suchu uhynulo asi 1000 stromů.

Loni podle Rezekvítku uschlo na ploše necelých dvou hektarů asi 80 procent stromů, letos uschly další. "Naše prognózy se potvrdily a borovice začínají pomalu ale jistě padat," uvedl za Rezekvítek Vilém Jurek. Stromy podle ochranářů loni na konci léta nevydržely dlouhodobé sucho, poté je oslabené ještě napadl lýkožrout. Největší škody jsou v takzvaném západním cípu směrem na Kohoutovice, kde jsou souvislejší výsadby jehličnanů.

Ochranáři chtěli s kácením původně začít už letos v létě, kvůli vytíženosti strojů to ale nebylo možné. Kácet se bude pouze v okolí cestiček v osmimetrovém pásu po obou stranách. Střední část zůstane podle ochranářů nedotčena a ponechána samovolnému vývoji. Jurek uvedl, že místo kácení je už vyznačené, a to včetně stromů, které by pokáceny být neměly. Jde především o jeřáby, duby nebo třešně ptačí.

Ochranáři upozorňují všechny návštěvníky Kamenného vrchu, aby se v době plánovaného zásahu nepohybovali a ani nezdržovali v té části rezervace, kde se bude kácet. "Jde nám o bezpečnost všech, kdo se budou v rezervaci pohybovat. Proto je lepší se jí v nastávajícím týdnu vyhnout," uvedla Žižková. Před kácením budou místa zásahu ještě vyznačena cedulkami a v případě potřeby budou použity bezpečnostní pásky.

Obnova lokality bude podle ochranářů trvat dva až tři roky. S výsadbou nových stromů se ale nepočítá. Ponechány budou zdravé borovice, jsou tam i takzvané nálety javorů a dubů, které chtějí ochranáři zachovat.

Kamenný vrch je jednou z mála typických stepních oblastí v zemi, rezervací byl vyhlášen v roce 1978 kvůli velkému množství konikleců, které tam rostou. Na 12 hektarech jich podle ekologů vykvétá na jaře kolem 50.000.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů