Čtvrtek, 28. března 2024

Česká velkokapacitní baterie v průmyslovém podniku dostala nejvyšší ocenění

Česká velkokapacitní baterie v průmyslovém podniku dostala nejvyšší ocenění

V průmyslovém areálu společnosti FENIX GROUP a.s. v Jeseníku již rok funguje bateriové úložiště vyvinuté a dodané jejím technologickým startupem AERS. Představitelé projektu v úterý 19. listopadu slavnostně převzali hned dvě ocenění v již 17. ročníku celostátní soutěže Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku 2018. Cenu Titul ČEEP 2018 v kategorii Inovace a cenu Technologické agentury ČR převzal za tento projekt Cyril Svozil, ředitel a předseda správní rady společnosti FENIX GROUP, a ředitel firmy AERS Petr Gaman.

Technologie velkokapacitního bateriového úložiště slouží k vyhlazování odběrových špiček, omezení mikrovýpadků a zálohování provozu výrobního závodu FENIX Jeseník. Během ročního provozu se prokázala nejenom vysoká spolehlivost a funkčnost, ale i široká flexibilita využití v rámci průmyslových areálů a výrobních technologií. Nasbíraná provozní data naznačují, že bateriové úložiště může být zajímavou investicí, jejíž návratnost se pohybuje výrazně pod 10 let a bude se dále zrychlovat.

Zajímavostí je, že kompletní technologie bateriového úložiště byla vyvinuta pouze českými inženýry v českém prostředí a projekt byl realizován bez dotací.

Baterie o výkonu 800 kW a kapacitě 600 kWh přinesla podniku snížení rezervovaného výkonu o 20 procent, eliminace překročení čtvrthodinových maxim a zajištění kvalitní a bezvýpadkové dodávky elektrické energie pro celý výrobní areál, zejména robotické pracoviště a jiné počítačově řízené výrobní technologie. Pokud by došlo k totálnímu výpadku distribuční sítě, dokáže baterie napájet výrobní areál až 3 hodiny a umí spolupracovat s ostatními zdroji elektrické energie jako jsou fotovoltaické elektrárny nebo kogenerační jednotky.

,,Bateriové úložiště se ukazuje jako dokonale flexibilní technologie umožňující pospojovat a podporovat různé druhy zařízení a systémů v energetice, od rodinných domů a průmyslových provozů až po distribuční soustavu a současně sebou přináší úplně nové funkce, jejichž potenciál budeme stále objevovat," říká Petr Gaman, ředitel společnosti AERS.

Rozvoj bateriových úložišť navzdory stále chybějící legislativě kvituje i Jan Fousek, ředitel Asociace pro akumulaci energie a baterie AKU-BAT CZ, mezi jejíž členy patří mj. právě obě zmíněné společnosti AERS a FENIX GROUP: ,,Těší nás, že obrovským tempem roste zájem českých investorů, průmyslníků i energetiků o velkokapacitní baterie, i když tuzemští politici této technologii stále brání." Technologie přitom zažívá masivní boom v desítkách zemí světa a Evropy. ,,Hned dvě ocenění pro projekt baterie v areálu FENIX v Jeseníku dokazují, že i v Česku je o tyto technologie zájem. Čeští zákonodárci by měli více naslouchat signálům z trhu," dodává Jan Fousek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů