zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Recepty k včerejšímu článku Čím se zahřát v sychravých dnech...

01.12.2019
Zdraví
Recepty k včerejšímu článku Čím se zahřát v sychravých dnech...

Podzimní sychravé dny jsou v plném proudu a pokud vás teplé oblečení dostatečně nezahřeje a cítíte vnitřní chlad, můžete si pomoci vhodnými potravinami a různým kořením...

Pokračování článku Čím se zahřát v sychravých dnech? Vsaďte na zázvor, obyčejnou vodu se skořicí a obilninové kaše

Pohanková pomazánka s kváskovým chlebem

Ingredience:

100 g pohanky

250 g tvarohu (středně tučného)

česnek

petrželová nať

sůl a pepř

Postup: Uvařenou pohanku nechte vychladnout, poté vmíchejte tvaroh, prolisovaný česnek, nakrájenou petrželovou nať, sůl a trochu pepře. Podávejte na teplé tousty a případně ozdobte petrželkou.

Výživové hodnoty na 1 porci: 133 kcal

Bílkoviny: 47 %

Sacharidy: 45 %

Tuky: 8 %

Dýňová polévka

Ingredience na 4 porce:

2 cibule

100 g petržele

200 g mrkve

1 kg dýně hokkaidó

20 g másla

1 lžíce oleje

Bílý jogurt do 3 % tuku

pepř, sůl, mletý zázvor

Postup: Zeleninu nakrájejte na kostky a orestujte na cibulce a na másle smíchaném s olejem. Ochuťte solí, pepřem a zázvorem. Po změknutí rozmixujte do konzistence hladkého krému, který ještě zjemníte bílým jogurtem.

Výživové hodnoty na 1 porci: 205 kcal

Bílkoviny: 17 %

Sacharidy: 65 %

Tuky: 18 %

Lilek plněný mletým masem

Ingredience na 4 porce:

2 lilky

600 g mletého krůtího masa

4 plátky sýru eidam

1 rajče

3 cibule

200 g žampionů nebo jiných hub

koření na mleté maso a grilovanou zeleninu

sůl, olej

Postup: Lilky podélně rozkrojte, vnitřek vydlabejte, vše posolte a necháme vypotit. Poté osušte utěrkou. Dužinu lilku nakrájejte na kostičky, přidejte pokrájené houby a orestujte na malém množství oleje. Dochuťte grilovacím kořením. Orestujte mleté maso na cibulce, které ochutíte kořením na mletá masa (ideálně bez soli) a obě směsi poté smíchejte. Naplňte jimi poloviny lilků a dejte zapéct do trouby cca na 30 min. při 160 °C na horkovzdušný ohřev. Před dopečením dejte plátky eidamu a dozdobte kolečky rajčat.

Výživové hodnoty na 1 porci: 332 Kcal

Bílkoviny: 63 %

Sacharidy: 30 %

Tuky: 7 %

Dýňový cheesecake

Ingredience:

200 g máslových sušenek FIBROKI

300 g dýně

50 g másla

2 vejce

200 g třtinového cukru

250 g polotučného tvarohu

250 g ricotty

lžička skořice a zázvoru

Postup: Dýni uvařte, rozmixujte, sceďte vodu a nechte vychladnout. Na dno dortové formy nasypte nadrcené sušenky FIBROKI promíchané s máslem a nechte zapéct na cca 8 minut při 150 °C. V misce smíchejte vejce s cukrem, ricottou a tvarohem, ochuťte skořicí a zázvorem a postupně přidávejte vychladlou dýni. Směs nalejte na vychladlé sušenky a dejte zpět do trouby. Pečte cca 40 minut na 160 °C. Po upečení nechte vychladnout v ledničce.

Výživové hodny na 1 porci: 249 kcal

Bílkoviny: 21 %

Sacharidy: 48 %

Tuky: 31 %

Zeleninové placičky s lososem

Ingredience na placičky:

60 g mrkve

200 g cukety

1 střední brambor

60 g bio cizrny

česnek

sůl, pepř, olej

Ingredience na rybu:

plátek lososa

koření na ryby

sůl

olej

limetka

Ingredience na dip:

bílý jogurt do 3 % tuku

česnek

kari

Postup: Zeleninu nastrouhejte, osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a směs zahustěte cizrnou. Vytvořené placičky (cca 8 ks) opečte na pánvi nebo v troubě na pečícím papíru. Rybu osolte, posypte kořením na ryby a orestujeme na oleji. Na talíři pokapejte limetkovou šťávou a ozdobte nakrájenými plátky limetky.

Jogurtový dip: Bílý jogurt ochuťte prolisovaným česnekem a kari kořením. Placičky a rybu přelijte jogurtovým dipem.

Výživové hodnoty na 1 porci: 546 kcal

Bílkoviny: 41 %

Sacharidy: 27 %

Tuky: 32 %

Čaj pro zahřátí a relax INFUNAT TE ROJO

Ingredience:

1 nálevový sáček čaje INFUNAT TE ROJO

4 badyány

3 snítky celé skořice

1/2 pomeranče

Postup: Badyán, skořici a pomerančovou kůru svažte nebo vložte do síťky a spolu s nálevovým sáčkem přelijte horkou vodou. Všechny ingredience nechte dostatečně dlouho louhovat, aby se chutě propojily.

ZDROJ RECEPTŮ NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí