Podzimní sychravé dny jsou v plném proudu a pokud vás teplé oblečení dostatečně nezahřeje a cítíte vnitřní chlad, můžete si pomoci vhodnými potravinami a různým kořením...
Recepty k včerejšímu článku Čím se zahřát v sychravých dnech...
Pokračování článku Čím se zahřát v sychravých dnech? Vsaďte na zázvor, obyčejnou vodu se skořicí a obilninové kaše
Pohanková pomazánka s kváskovým chlebem
Ingredience:
100 g pohanky
250 g tvarohu (středně tučného)
česnek
petrželová nať
sůl a pepř
Postup: Uvařenou pohanku nechte vychladnout, poté vmíchejte tvaroh, prolisovaný česnek, nakrájenou petrželovou nať, sůl a trochu pepře. Podávejte na teplé tousty a případně ozdobte petrželkou.
Výživové hodnoty na 1 porci: 133 kcal
Bílkoviny: 47 %
Sacharidy: 45 %
Tuky: 8 %
Dýňová polévka
Ingredience na 4 porce:
2 cibule
100 g petržele
200 g mrkve
1 kg dýně hokkaidó
20 g másla
1 lžíce oleje
Bílý jogurt do 3 % tuku
pepř, sůl, mletý zázvor
Postup: Zeleninu nakrájejte na kostky a orestujte na cibulce a na másle smíchaném s olejem. Ochuťte solí, pepřem a zázvorem. Po změknutí rozmixujte do konzistence hladkého krému, který ještě zjemníte bílým jogurtem.
Výživové hodnoty na 1 porci: 205 kcal
Bílkoviny: 17 %
Sacharidy: 65 %
Tuky: 18 %
Lilek plněný mletým masem
Ingredience na 4 porce:
2 lilky
600 g mletého krůtího masa
4 plátky sýru eidam
1 rajče
3 cibule
200 g žampionů nebo jiných hub
koření na mleté maso a grilovanou zeleninu
sůl, olej
Postup: Lilky podélně rozkrojte, vnitřek vydlabejte, vše posolte a necháme vypotit. Poté osušte utěrkou. Dužinu lilku nakrájejte na kostičky, přidejte pokrájené houby a orestujte na malém množství oleje. Dochuťte grilovacím kořením. Orestujte mleté maso na cibulce, které ochutíte kořením na mletá masa (ideálně bez soli) a obě směsi poté smíchejte. Naplňte jimi poloviny lilků a dejte zapéct do trouby cca na 30 min. při 160 °C na horkovzdušný ohřev. Před dopečením dejte plátky eidamu a dozdobte kolečky rajčat.
Výživové hodnoty na 1 porci: 332 Kcal
Bílkoviny: 63 %
Sacharidy: 30 %
Tuky: 7 %
Dýňový cheesecake
Ingredience:
200 g máslových sušenek FIBROKI
300 g dýně
50 g másla
2 vejce
200 g třtinového cukru
250 g polotučného tvarohu
250 g ricotty
lžička skořice a zázvoru
Postup: Dýni uvařte, rozmixujte, sceďte vodu a nechte vychladnout. Na dno dortové formy nasypte nadrcené sušenky FIBROKI promíchané s máslem a nechte zapéct na cca 8 minut při 150 °C. V misce smíchejte vejce s cukrem, ricottou a tvarohem, ochuťte skořicí a zázvorem a postupně přidávejte vychladlou dýni. Směs nalejte na vychladlé sušenky a dejte zpět do trouby. Pečte cca 40 minut na 160 °C. Po upečení nechte vychladnout v ledničce.
Výživové hodny na 1 porci: 249 kcal
Bílkoviny: 21 %
Sacharidy: 48 %
Tuky: 31 %
Zeleninové placičky s lososem
Ingredience na placičky:
60 g mrkve
200 g cukety
1 střední brambor
60 g bio cizrny
česnek
sůl, pepř, olej
Ingredience na rybu:
plátek lososa
koření na ryby
sůl
olej
limetka
Ingredience na dip:
bílý jogurt do 3 % tuku
česnek
kari
Postup: Zeleninu nastrouhejte, osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a směs zahustěte cizrnou. Vytvořené placičky (cca 8 ks) opečte na pánvi nebo v troubě na pečícím papíru. Rybu osolte, posypte kořením na ryby a orestujeme na oleji. Na talíři pokapejte limetkovou šťávou a ozdobte nakrájenými plátky limetky.
Jogurtový dip: Bílý jogurt ochuťte prolisovaným česnekem a kari kořením. Placičky a rybu přelijte jogurtovým dipem.
Výživové hodnoty na 1 porci: 546 kcal
Bílkoviny: 41 %
Sacharidy: 27 %
Tuky: 32 %
Čaj pro zahřátí a relax INFUNAT TE ROJO
Ingredience:
1 nálevový sáček čaje INFUNAT TE ROJO
4 badyány
3 snítky celé skořice
1/2 pomeranče
Postup: Badyán, skořici a pomerančovou kůru svažte nebo vložte do síťky a spolu s nálevovým sáčkem přelijte horkou vodou. Všechny ingredience nechte dostatečně dlouho louhovat, aby se chutě propojily.
ZDROJ RECEPTŮ NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz