Úterý, 19. března 2024

Koncerty National Geographic zkombinují hudbu s přírodou

Koncerty National Geographic zkombinují hudbu s přírodou

Koncerty National Geographic: Symfonie našeho světa, které se uskuteční 14. prosince v pražském O2 universum a o den později v Pardubicích, zkombinují hudbu s přírodou. Vystoupení nabídnou záběry divoké přírody zachycené pro magazín National Geographic se symfonií a hudebními motivy skladatelů Austina Fraye a Andrewa Christiho. ČTK o tom za pořádající společnost JV Classics informovala Vlaďka Zahradníková.

Skladatelé Fray a Christi působí pod hlavičkou týmu Bleeding Fingers Music Hanse Zimmera. Jedná se o americkou produkční hudební společnost skladatele Zimmera oceněného mimo jiné Oscarem za hudbu ke snímku Lví král, jeho obchodního partnera Steva Kofskyho a společnosti Extreme Music.

Symfonie zazní v podání Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou kanadského dirigenta Kevina Zakreskyho. "Devadesátiminutové představení s živým orchestrem a sbory bylo od jara 2018 uvedeno již v desítkách hal a koncertních sálů po celém světě. Vychází z více než stotřicetileté tradice průlomového stylu obrazového vyprávění a představivosti časopisu National Geographic, které spojuje živý orchestr a sbor v jeden okouzlující celek. Inspirovalo se původní stejnojmennou televizní předlohou TV kanálu Nat Geo Wild," uvedla Zahradníková.

Představení National Geographic: Symfonie našeho světa se mělo uskutečnit také 13. prosince v Karlových Varech, pořadatelé ho však z technicko-organizačních důvodů zrušili.

Symfonie našeho světa je rozdělena do pěti částí, v nichž se prolíná umění s vědou. Přenáší diváky z mořských hlubin na pobřeží, dále do vnitrozemí, skrz horské masivy a nakonec až do oblak. Každé prostředí je vykresleno jinými hudebními nástroji a motivy, všechny dohromady pak vzdávají hold krásám nespoutané přírody.

National Geographic Magazine je populárně-naučný měsíčník, který začala vydávat americká Národní zeměpisná společnost od října roku 1888, kdy vyšel v nákladu 200 výtisků. Dnes vychází včetně jinojazyčných mutací v nákladu přes 8,5 milionu výtisků. Jeho česká mutace skončila na třetím místě soutěže o nejlepší časopis roku 2016 a bodovala jako nejlepší časopis v sekci Věda a technika a Téma v kategorii Svět a společnost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů