Čtvrtek, 28. března 2024

EDF postaví v Severním moři největší britskou větrnou elektrárnu

EDF postaví v Severním moři největší britskou větrnou elektrárnu

Francouzská státní energetická společnost EDF oznámila, že v Severním moři u pobřeží skotského regionu Fife postaví největší britskou větrnou elektrárnu. Na projektu se bude z 50 procent účastnit irská státní elektrárenská společnost ESB. Francouzská EDF na plán vyčlenila dvě miliardy dolarů (46,5 miliard Kč), napsala dnes agentura Reuters.

Větrná elektrárna Neart Na Gaoithe s výkonem až 450 MW, jejíž jméno ve skotské galštině znamená "síla větru", by měla být dokončena v roce 2023.

Podle EDF dokáže tato elektrárna po uvedení do provozu každoročně zajistit elektrickou energii pro více než 375.000 domácností, tedy čtyři procenta skotské spotřeby elektřiny.

Francouzská energetická společnost čelí v Británii kritice kvůli výstavbě jaderné elektrárny Hinkley Point C, která se protahuje a prodražuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů