Úterý, 19. března 2024

Ministr Toman 6. prosince převezme petici za zdravé zemědělství. Má 55 tisíc podpisů

Ministr Toman 6. prosince převezme petici za zdravé zemědělství. Má 55 tisíc podpisů

Záleží nám na naší krajině a chceme ji mít zdravou, vzkazuje 55 tisíc signatářů ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi prostřednictvím petice Vraťme život do krajiny. Její autoři Česká společnost ornitologická a Českomoravská myslivecká jednota ji ministrovi předají v jeho úřadu 6. prosince v 8:00. Ornitologové a myslivci peticí upozorňují na to, jak česká krajina trpí vinou intenzivního zemědělství a nešetrných zásahů do její struktury v posledních 60 letech a žádají ministra o vytvoření podmínek pro zemědělce, aby mohli hospodařit s ohledem na krajinu a život v ní. Apelují na ministra, aby požadavky petice zahrnul do plánu právě projednávané reformy Společné zemědělské politiky Evropské unie na roky 2021-2027.

S počtem 55 tisíc signatářů se petice Vraťme život do krajiny řadí mezi nejúspěšnější petice v oblasti životního prostředí. ,,Dokazuje to, že veřejnost si velmi dobře uvědomuje problémy spojené s intenzivním zemědělstvím a má chuť se zapojit do jejich řešení. Děkujeme všem, kteří petici podepsali a podpořili. Předáním petice naše práce ale nekončí, pokračujeme v dalším jednání s politiky včetně europoslanců a dál budeme spolupracovat s vlastníky půdy, hospodáři a zemědělci na vytváření krajiny přátelské pro ptáky a další živočichy. Je to pro nás především velký závazek do budoucna," říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Text petice: https://birdlife.cz/petice-za-krajinu/

S žádostí o změnu hospodaření se na ministra prostřednictvím petice obracejí i čeští vědci, profesoři a známé osobnosti. ,,Ptáci jsou naprosto krásným indikátorem zdravé krajiny a pokud ptáků ubývá dramaticky a ptáci tady nechtějí žít, je jasné, že je s krajinou něco špatně," zdůrazňuje jeden z podporovatelů petice Petr Jan Juračka, přední fotograf přírody a hydrobiolog na Univerzitě Karlově.

Petici podporuje i profesor ornitologie Karel Šťastný z České zemědělské univerzity. ,,Plně souhlasím s názorem, že příliš intenzivní zemědělství zhoršuje kvalitu půdy, ohrožuje povrchové i podzemí vody a způsobuje úbytek a dokonce vymírání mnoha druhů živočichů," upozorňuje profesor Šťastný.

Seznam podporujících osobností: https://www.birdlife.cz/petice-za-krajinu/osobnosti/

Od roku 2004 zmizela z krajiny třetina polních ptáků a trend se nezastavuje. ,,Kvůli intenzivnímu velkoplošnému zemědělství bez krajinných prvků jako jsou meze, remízky, polní cesty nebo mokřady nemají ptáci kde žít, hnízdit ani kde hledat potravu. Prostřednictvím petice chceme pomoci nejenom polním ptákům, ale celé zemědělské krajině," vysvětluje zemědělský specialista České společnosti ornitologické Václav Zámečník.

Doplňuje, že ornitologové sice oceňují rozhodnutí ministra Tomana zmenšit výměru polí s jednou plodinou na 30 ha, považují ho ale za nedostatečné. ,,Pole o velikosti 30 ha je dvakrát větší, než je průměrná velikost farmy v EU. Požadujeme zmenšit výměru na 20 ha a zároveň chceme, aby mezi lány byly dělící prvky zeleně, kde by mohli najít útočiště ptáci, hmyz i další živočichové. Zeleň by navíc pomohla zadržet vodu v krajině. Právě doplnění doprovodné zeleně vnese do krajiny tolik potřebné oživení a to se zatím neděje," upozorňuje Zámečník.

Trend ubývání polních ptáků se u nás významně prohloubil poté, co zemědělství začala prostřednictvím dotací ovlivňovat Společná zemědělská politika Evropské unie. ,,Zemědělci získali prostředky na hnojiva a pesticidy, stejně tak si mohou dovolit výkonnější techniku. Snaha o co největší efektivitu hospodaření, podpořená rychlejšími stroji a účinnými chemickými prostředky, vytlačuje z krajiny vše živé," popisuje Zámečník.

Autoři petice ornitologové a myslivci jsou proto přesvědčení, že prudký úbytek druhové pestrosti zemědělské krajiny zastaví jen výrazná reforma Společné zemědělské politiky, o jejíž podobě na roky 2021-2027 se bude rozhodovat v následujících týdnech a měsících. ,,O budoucí podobě zemědělských dotací se rozhodne na základě jednání ministrů jednotlivých členských zemí. Proto adresujeme petici ministrovi zemědělství a proto právě nyní," říká Jiří Janota, předseda Českomoravské myslivecké jednoty.

Společná zemědělská politika rozděluje ročně 58 miliard eur, tedy asi 1 450 miliard korun. ,,Jsou to společné peníze nás všech. Je zcela na místě požadovat, aby veřejné peníze přinášely veřejné hodnoty, ke kterým zdravá krajina, půda i voda rozhodně patří," uzavírá Vermouzek.

TZ ke stažení ZDE.

Petici podporují: A Rocha - Křesťané v ochraně přírody o.p.s., ALKA Wildlife o.p.s., Anastasis hudební projekt, Arnika, ArtMap, Asociace místních potravinových iniciativ o.p.s., Auto*Mat, Biodomov, Biokontakt z.s., Botič o.p.s., Calla, Centrum pro dopravu a energetiku (CDE), Cooland, Ctibořská náves z.s., Česká společnost pro ekologii, Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství, Českomoravský svaz chovatelů poštovních holubů z.s., Český svaz ochránců přírody Morava, Český svaz ochránců přírody Pardubice, ČSOP JARO Jaroměř, Dahlia group s.r.o., Děti Země, Dřevostavby Grossmann s.r.o., Ecollective.eu, Ekocentrum Budař, Ekocentrum Skřítek z.s., EKODOMOV z.s., Ekologický institut Veronica, Greenpeace, Hnutí Brontosaurus, Hnutí Duha, Chovatelé z.s., Chráníme stromy z.s., Jan Melichar - BATERIE, Jsme částí Země z.s., Koalice pro řeky, Konopa, Kuratorium Zámku Bílovec z.s., Lipka, Lukovanská vlčata (Klub mladých přírodovědců a milovníků přírody při Lukovanském spolku), Magazin Avifauna, Městský útulek pro psy Lesan v Kralupech nad Vltavou, Moravský ornitologický spolek, Nadace na ochranu zvířat, NAŠE SPOLEČNÁ KRAJINA z.s., Nesehnutí, Obec Podolí I, OKRAS - spolek pro ochranu přírody v Moravském krasu a okolí, Okrášlovací spolek Roztoky, Opobchod, Prales dětem, Prázdné pozemky, Pražská pastvina, Pražské matky, Probio, PRO-BIO LIGA pobočný spolek, Přírodní zahrada z.s., Přírodovědci, Rozmanitě z.s., Rystupie z.s., SanoKunDio(R), Sázíme stromy, Sdružení Krajina, Sdružení pro ochranu půdy z.s., Semenec o.p.s. SEQme s.r.o., Síť ekologických poraden STEP z.s., Společnost pro trvale udržitelný život, Spolek Kamínky, Spolek Kruštík, Spolek pro rozvoj včelařství MÁJA, Spolek Živá voda z.s., Statek z. s., Sudetikus, Školička snů, Toulcův dvůr z.s., Woodcity s.r.o., Zahrada Tři sestry, Zahradnictví Arónie, Zelená Hrabová z.s., Zelené Roztyly, Zelené srdce, Zelený dům Chrudim, Zelený kruh, ZO Českého svazu ochránců přírody Kněžice, ZO ČSCH Plzeň, ZO ČSOP Ekologická servisní organizace, ZO ČSOP Klub ochránců SPR Habrov, ZO ČSOP Polabí - Ekocentrum Huslík, ZO ČSOP Polabí - Záchranná stanice na Huslíku, ZO ČSOP Slezské odrůdy, Zoo Ostrava, Zvonečník z.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů