Úterý, 19. března 2024

Proti jmelí zabírá postřik, který testuje Mendelova univerzita

Proti jmelí zabírá postřik, který testuje Mendelova univerzita

Jmelí není jen oblíbená vánoční dekorace, ale také parazit, který škodí hostitelským stromům. Odborníci z Mendelovy univerzity našli způsob, jak prostřednictvím postřiku jmelí likvidovat. Před Vánoci ale řeší paradoxní problém - sběrači jmelí jim kradou ze stromků vzorky, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Filip Vrána.

Šíření jmelí limituje životnost některých druhů dřevin v městském prostředí i lesním hospodářství. Jmelí si bere vodu na úkor stromu, navíc zatěžuje větve. Nejvážnější je situace v Moravskoslezském, Zlínském a části Jihomoravského kraje.

Účinná ochrana stromů proti jmelí dosud chyběla. "Řez je vhodný v případech, kdy je dřevina zasažena jen mírně a většina keříků roste na periferních částech koruny, protože jmelí musíme odřezávat i s větví stromu," uvedl arborista Jiří Rozsypálek.

Postřik, který vyvinul tým kolem Rozsypálka, má účinnost přes 90 procent a stromu neškodí. "Náš nápad je postaven na faktu, že jmelí je stálezelený keř, zatímco hostitelské dřeviny, na nichž parazituje, jsou z pravidla opadavé listnaté stromy. Tedy po určitou část roku, kdy je hostitel v bezlistém stavu, jsou pro rostlinku jmelí daleko obtížněji dostupné látky, které z hostitele čerpá," popsal Rozsypálek.

V běžných podmínkách se jmelí nedostatku živin a vody přizpůsobí uzavřením průduchů a utlumením růstu. "Pokud na listy jmelí v tomto období aplikujeme vhodný růstový stimulátor, který způsobí aktivaci fyziologických procesů, jako je otevření průduchů, zahájení transpirace, fotosyntézy, nemá jmelí dostatečný přísun vody a potřebných živin, díky čemuž postupně odumírá vlivem rychlé ztráty těchto životně důležitých látek," uvedl Rozsypálek.

Minulou zimu arboristé vyzkoušeli postřik ve Zlíně a Přerově na 40 stromech. Pilotní testy ukázaly ve Zlíně účinnost 95 procent a v Přerově 91 procent. "V tomto roce se zaměřujeme na zjištění, v jaké míře bude docházet ke zpětnému vyrašení jmelí na ošetřených dřevinách," uvedl Rozsypálek.

Podle prvních odhadů jmelí znovu vyraší na 20 až 30 procentech stromů. "To je daleko lepší než při odstranění řezem, kde zpravidla proraší následující rok 100 procent odstraněných keříků," zdůraznil Rozsypálek. Jeho tým testuje další novou látku, jejíž účinnost by měla být ještě lepší. Také ověřují vliv období aplikace přípravku na celkový efekt. Zájem o přípravek má několik měst, městských částí a arboristických firem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů