Úterý, 19. března 2024

V Sedlčanech stále hoří skládka elektroodpadu, škoda dva miliony

V Sedlčanech stále hoří skládka elektroodpadu, škoda dva miliony

Skládka elektroodpadu v Sedlčanech na Příbramsku stále hoří. Požár způsobil škodu za dva miliony korun, příčinou je zřejmě samovznícení elektroniky. Hasiči požár hasí od sobotních zhruba 13:00, večer zredukovali množství jednotek, ráno ale znovu další povolali, řekl dnes ČTK mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Podle Svobody stoupá i dnes dopoledne z místa černý dým. Na místo míří speciální jednotka hasičů ze Zbirohu, která na místo veze těžkou techniku. Bude pomáhat s prohrabováním hromady odpadu, díky čemuž se bude hasičům lépe hasit.

Podle Svobody byly na skládce převážně počítače nebo tiskárny, hoří tak množství plastu. V sobotu na místě zasahovala chemická laboratoř z Kamenice. "Chemici proměřovali hlavně oblasti po směru větru, kde pak bylo přes starostu Sedlčan v několika obcích doporučeno omezit větrání i pohyb venku," řekl Svoboda. Podle něho ale žádný výrazný únik škodlivin do ovzduší naměřen nebyl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů