Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo životního prostředí podepsalo Akční plán spolupráce s Vietnamem

Ministerstvo životního prostředí podepsalo Akční plán spolupráce s Vietnamem

Ministr životního prostředí Richard Brabec podepsal v pátek 13. prosince s ministrem přírodních zdrojů a životního prostředí Vietnamu Tran Hong Ha Akční plán spolupráce na období 2020-2025. Oba ministři společně zahájili česko-vietnamské obchodní fórum, které bylo organizovaná ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR.

Návštěva ministra Tran Hong Ha v ČR navazuje na podnikatelskou misi do Vietnamu a Malajsie zaměřenou na podporu českých environmentálních technologií, která pod vedením ministra životního prostředí Richarda Brabce proběhla ve dnech 16. - 22. 11. 2019. Díky této misi získali zástupci ministerstva i čeští podnikatelé potřebné kontakty pro další spolupráci v oblasti energetiky, obnovitelných zdrojů, vodního a odpadového hospodářství.

Vietnam prochází dynamickým rozvojem nejen ekonomicky, ale i ve vztahu k životnímu prostředí a jeho ochraně. Velký potenciál pro uplatnění ve Vietnamu nabízí zejména oblast odpadového a vodní hospodářství, protože země se potýká s nedostatkem čistíren odpadních vod a zařízení na energetické využití odpadů. České firmy, experti i vědci mohou ve Vietnamu nabídnout svoje zkušenosti i know-how. Během podnikatelského fóra v Praze mohly české firmy navázat na setkání ve Vietnamu a pokračovat v dalších jednáních a prezentovat své produkty a technologie partnerům na vietnamské straně, které byly součástí delegace ministra Tran Hong Ha.

Na úrovni státní správy projevila vietnamská strana zájem o know-how v oblasti legislativy a prováděcích předpisů zejména pro skládkování, čištění odpadních vod, ochranu přírody a ovzduší, stejně jako opatření v rámci ochrany klimatu. Vietnam velmi pociťuje následky změny klimatu a uvědomuje si negativní dopad neekologické těžby přírodních zdrojů na životní prostředí a potřebu ekologické ekonomiky.

Ministerstvo životního prostředí podepsalo s Vietnamem Memorandum o spolupráci již v roce 2012. Akční plán podepsaný na úvod podnikatelského fóra je pracovním plánem na nejbližších pět let, který obsahuje seznam konkrétních projektů v soukromé sféře i ve vědě a výzkumu. ,,Jsem mile překvapen množstvím projektů, které obě strany ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy v tak krátké době dojednaly. Spokojenost firem s podnikatelským fórem a výstupy misí byl našim hlavním cílem. Z rozhovoru s ministrem Tran Hong Ha vyplynulo, že Vietnam si také uvědomuje nutnost urychleně reagovat na klimatické změny, a to nejen při snižování emisí skleníkových plynů, ale zejména díky adaptačním opatřením v krajině," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Paralelně s návštěvou ministra Tran Hong Ha proběhla také návštěva delegace expertů z Vietnamského fondu pro ochranu životního prostředí. V rámci studijních návštěv na Ministerstvu životního prostředí a zejména na Státním fondu životního prostředí jim čeští odborníci představili možnosti a také praktické řízení financování environmentálních projektů, s tím související legislativu a systém odpadového hospodářství v ČR.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů