Úterý, 19. března 2024

Dukovany mají první ,,jadernou

Dukovany mají první ,,jadernou

První veřejná rychlodobíjecí stanice pro elektromobily v České republice, která je napájena výhradně z produkce bezemisního jaderného zdroje, funguje ode dneška na parkovišti před Jadernou elektrárnou Dukovany. Právě zapojením v rámci vlastní spotřeby elektřiny v elektrárně lze stoprocentně garantovat, že dobitý elektromobil se ani zprostředkovaně nepodílí na emisích skleníkových plynů a nezatěžuje tak planetu. Celkově nyní u dukovanské elektrárny fungují 3 veřejné dobíjecí stanice ČEZ. V celém Kraji Vysočina Skupina ČEZ momentálně provozuje 6 veřejných dobíjecích stanic, v sousedním Jihomoravském kraji pak 15 stanic.

Stojan ABB, který ode dneška funguje v Dukovanech, je plně uzpůsoben k dobíjení všech nejrozšířenějších typů a značek elektromobilů. Je vybaven DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS disponujícími výkonem až 50 kW. Součástí nabídky dobíjecí stanice je také AC nabíjení se standardním konektorem Mennekes, který umožňuje nabíjení s výkonem až do 22 kW. Vedle rychlodobíjecí stanice je řidičům e-aut v Dukovanech k dispozici také stanice normálního dobíjení s dvojicí konektorů Mennekes, která doplní baterie e-auta za 1-3 hodiny. Historicky první dobíjecí stanicí v Dukovanech byla stanice normálního dobíjení, která před budovou Infocentra funguje od roku 2013.

,,Elektromobily se rychle stávají regulérní součástí provozu jak v českých městech, tak i na silnicích mezi nimi. Úkolem nás jako energetické společnosti je podporovat tento trend především včasnou výstavbou spolehlivé rychlodobíjecí infrastruktury. Jsme rádi, že řidičům elektrických aut můžeme u nás v Dukovanech nabídnout možnost rychlého dobití, navíc přímo z bezemisního jaderného zdroje. Kvalitní zázemí po dobu dobíjení pak zákazníci najdou v Infocentru naší elektrárny," uvedl Miloš Štěpanovský, ředitel JE Dukovany.

Celkově ČEZ provozuje v ČR téměř 190 veřejných dobíjecích stanic, z toho zhruba 130 rychlodobíjecích. Výstavba sítě dobíjecích stanic ČEZ je z části financovaná z dvojice grantů evropského programu CEF, pro oblast Doprava, v jehož výzvách ČEZ v minulosti uspěl. Evropská komise touto cestou podporuje propojování Evropy budováním dobíjecích stanic podél hlavní silniční sítě TEN-T. Část stanic vzniká také z vlastních zdrojů Skupiny ČEZ a část z prostředků přidělovaných Operačním programem Doprava. Více na www.elektromobilita.cz

Skupina ČEZ je v rozvoji elektromobility aktivní od roku 2009. Primární aktivitou bylo od samého začátku budování a provoz veřejných dobíjecích stanic. Dnes jde o záběr mnohem širší, zahrnující obsluhu zákazníků ze segmentu retail (ČEZ Prodej) i servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů (ČEZ ESCO). Skupina ČEZ tak např. zajišťuje návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility v jednotlivých městech a regionech.

Elektromobilita v Kraji Vysočina a v Jihomoravském kraji

Skupina ČEZ dnes v Kraji Vysočina provozuje 6 veřejných dobíjecích stanic, z toho 3 rychlodobíjecí v Dukovanech, Ždírci nad Doubravou a Velkém Meziříčí na 146. km dálnice D1. V sousedním Jihomoravském kraji je zasíťování ještě hustší, v provozu pod vlajkou ČEZ je zde 15 stanic, z toho 11 rychlodobíjecích (vedle Brna také např. v Blansku, Břeclavi, Hodoníně, Kuřimi a ve dvojici lokalit u dálnice D1). V přípravě jsou v dohledné době stanice v dalších lokalitách.

V České republice je aktuálně registrováno téměř 3000 elektromobilů. V roce 2017 přibylo 400 vozů na elektrický pohon, loni 725 elektromobilů a letos do konce listopadu 736 e-aut. Odhady dalšího vývoje hovoří počínaje příštím rokem o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy, i v České republice se elektrická auta definitivně stávají běžnou součástí zejména městského provozu. Vyšší dojezd nových typů elektrických vozů v kombinaci s hustší sítí veřejných dobíjecích stanic také definitivně otevírají pro elektromobilitu cestování mezi městy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů