Úterý, 19. března 2024

Signály 2019 ,,Krajina a půda v Evropě"

Signály 2019 ,,Krajina a půda v Evropě"

Evropská agentura pro životní prostředí (European Environment Agency, EEA) vydala novou publikaci Signály 2019 ,,Krajina a půda v Evropě". Proč je nutné, abychom tyto životně důležité a omezené zdroje využívali udržitelným způsobem. Publikace v českém jazyce, tématické články a infografiky jsou dostupné zde.

Bez zdravé krajiny a půdy nemůžeme existovat. Díky krajině produkujeme většinu jídla a stavíme v ní své domovy. Zdravá a funkční krajina je nezbytná pro život všech druhů živočichů i rostlin na souši i ve vodě. Půda, jež tvoří jednu ze základních složek krajiny, je velmi složitým a často podceňovaným prvkem, který překypuje životem. Naneštěstí způsob, jakým v současné době využíváme krajinu a půdu v Evropě a ve světě, není udržitelný. To má závažné dopady na život na zemi.

Proto je nutné změnit způsob, jakým půdu a krajinu využíváme a zefektivnit využívání zdrojů, které poskytuje. To bude vyžadovat ucelený pohled na krajinu se všemi souvisejícími činnostmi.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů