Úterý, 19. března 2024

Hodnocení vlivů jezu u Děčína bylo po čtrnácti letech ukončeno

Hodnocení vlivů jezu u Děčína bylo po čtrnácti letech ukončeno

ŘVC ČR za přípravu stavby utratilo více než 625 miliónů korun

Ministerstvo životního prostředí svým sdělením ze dne 18. prosince 2019 ukončilo hodnocení vlivů plánovaného jezu u Děčína za 5,2 mld. Kč na životní prostředí, neboť Ředitelství vodních cest ČR ve lhůtě tří let do 14. září 2019 řádně nedoplnilo dokumentaci o požadované chybějící údaje. Hodnocení probíhalo rekordně čtrnáct let, během nichž byla dokumentace v letech 2011, 2012 a 2016 třikrát vrácena jako vadná. Nejvyšší kontrolní úřad v červenci uvedl, že stát na přípravu jezu utratil více než 625 miliónů korun. Podle Dětí Země by měl stát další přípravu jezu u Děčína ukončit a ušetřit miliardy korun.

,,Jez u Děčína je ryzí antiekologickou stavbou bez dopravního efektu, neboť by nevratně zničila přírodně cenné údolí Labe a přesun nákladů z dálnic by nebyl významný. Kdyby se proces EIA ukončil již v roce 2012, tak by stát mohl ušetřit stovky miliónů korun za studie. Ministr Vladimír Kremlík by měl tak ředitele ŘVC ČR Bohuslava Fojtů odvolat a ministryně Alena Schillerová by měla zkontrolovat oprávněnost utracených více než 625 miliónů korun z veřejných prostředků," myslí si předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Děti Země mají s činností ŘV ČR vlastní špatné zkušenosti, neboť v letech 2012-4 opakovanými obstrukcemi porušovalo zákon o právu na informace. Za soudní poplatky muselo ŘVC ČR nakonec Dětem Země zaplatit více než 292 tisíc korun. Podle Patrika by bylo lepší, kdyby jako neužitečná instituce bylo ŘVC ČR zrušeno.

Hlavním autorem tří vrácených dokumentací byl Tomáš Šikula z firmy HBH Projekt, s. r. o., (18 studií), který spolupracoval s firmami WELL Consulting, s. r. o., (27 studií) a Ekopontis, s. r. o. Autorem nekvalitních hodnocení vlivů jezu na soustavu NATURA 2000 byl Jiří Zahrádka z firmy AQ-Service, s. r. o. (6 studií).

Skutečnost, že u nás nelze nikde realizovat účinné a udržitelné kompenzační opatření za významný negativní vliv jezu na přírodu, vyplývá ze stanoviska Správy Národního parku České Švýcarsko ze dne 13. listopadu 2018, v němž se mj. uvádí: ,,Přírodní stanoviště bahnitých břehů řek s vegetací svazů Chenopodion rubri p. p. a Bidention p. p. (3270) jako předmět ochrany EVL Labské údolí není možné v plném rozsahu nahradit či simulovat technickými opatřeními, které by garantovaly tutéž přírodní kvalitu i funkci."

Navíc Nejvyšší kontrolní úřad ve své kontrolní akci č. 18/16 z července 2019 k rozvoji vodních cest uvádí toto následující hodnocení: ,,Z důvodu dlouhodobě přetrvávající nespolehlivé splavnosti labsko-vltavské vodní cesty NKÚ považuje peněžní prostředky, které byly vynaloženy na dokončení investic na podporu nákladní vodní dopravy, za potenciálně přinejmenším z části neúčelně a neefektivně vynaložené."

Odkazy na internetové stránky:

Proces EIA pro plavební stupeň Děčín

portal.cenia.cz

Vyjádření Správy Národního parku České Švýcarsko k možnosti stanovení kompenzačních opatření významně negativních vlivů Koncepce vodní dopravy na EVL Labské údolí (TZ Správy NP ČS, 16.11.2018)

www.npcs.cz

Nákladní vodní doprava v ČR: za dosud nepostavené plavební stupně na Labi stát zaplatil už 927 milionů korun (TZ NKÚ, 22.07.2019)

https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/nakladni-vodni-doprava-v-cr:-za-dosud-nepostavene-plavebni-stupne-na-labi-stat-zaplatil-uz-927-milionu-korun--mnozstvi-zbozi-prepraveneho-po-vode-zust-id10633/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů