Úterý, 19. března 2024

Co nás čeká na obloze roku 2020?

Co nás čeká na obloze roku 2020?

Mezi nejzajímavější úkazy nadcházejícího roku patří lednové zatmění Měsíce, mimořádná viditelnost planety Venuše, opětovné přiblížení Marsu a nakonec úkaz století - těsné přiblížení Jupiteru a Saturnu.

Hned začátkem roku uvidíme maximum meteorického roje Kvandrantidy, který svou frekvencí meteorů patří mezi tři nejaktivnější roje. Nejvhodnější k pozorování bude noc ze 3. na 4. ledna, tedy nejtěsnější k maximu činnosti roje (nastává 4.1. v 9 hodin ráno). Počet meteorů za hodinu se pro maximum udává 110.

Polostínové zatmění Měsíce
A brzy poté, 10. ledna večer můžeme pozorovat polostínové zatmění Měsíce. To obvykle není očima pozorovatelné, tentokrát ale Měsíc projde sice pořád jen polostínem Země, ale velmi blízko jejího plného stínu. To znamená, že se jižní část Měsíce (ta, která není tolik pokrytá ,,měsíčními moři") mírně zatmaví. Maximum jevu nastává ve 20 hodin a 10 minut.
Venuše bude na obloze po většinu roku. V prvních měsících roku najdeme na večerní obloze velmi jasnou Venuši v roli Večernice. Bude zářit nad jihozápadem. V létě se pak přesune na ranní oblohu jako Jitřenka svítící velmi silně na východě před východem Slunce. Venuši na obloze nelze přehlédnout, je po Slunci a Měsíci nejjasnějším objektem oblohy. Červenec a srpen budou patřit největším planetám Sluneční soustavy. Jupiter i Saturn se v červenci dostanou do tzv. opozice se Sluncem a budou tak zároveň nejblíže k Zemi. Obě planety budou o prázdninách vidět po celou noc.

Úkaz století

21. prosince 2020 dojde na večerní obloze k úkazu století: vzácné konjunkci (úhlovému přiblížení) Jupiteru se Saturnem. Obě planety bude dělit pouhých 6 úhlových minut, tedy pětina průměru měsíčního úplňku. Takové těsné přiblížení těchto dvou planet nastalo naposledy v roce 1623 a znovu se tak stane až v roce 2080. V říjnu projde opozicí se Sluncem ještě planeta Mars a i ta se nejvíce přiblíží k Zemi. Nebude to sice žádné rekordní přiblížení, ale i tak bude Mars velmi jasný a jeho kotouček bude mít větší úhlový průměr a v dalekohledech uvidíme na planetě lepší detaily. Pozorovatelný bude po celou noc.

Podrobněji o úkazech zde.

Na titulním obrázku polostínové zatmění Měsíce

Připravil: Pavel Suchan, Astronomický ústav AV ČR ve spolupráci s Alicí Horáčkovou, Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: Astronomický ústav AV ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů