Úterý, 19. března 2024

Stát začal přijímat žádosti firem o dotace na nákup elektrovozů

Stát začal přijímat žádosti firem o dotace na nákup elektrovozů

Státní Agentura pro podnikání a inovace (API) dnes začala přijímat žádosti firem o dotace na nákup elektromobilů a vybudování neveřejných dobíjecích stanic, na projekty na zavádění technologií pro akumulaci energie a na získávání druhotných surovin pro další zpracování. Podniky je mohou podávat do 28. května a stát má na podporu vyčleněno 600 milionů korun, přičemž největší půlmiliardová částka je určena na projekty ohledně druhotných surovin. ČTK to dnes sdělil Radek Horešovský z API.

Dotační výzvy v programu Nízkouhlíkové technologie vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu loni v prosinci.

Peníze z výzvy týkající se druhotných surovin jsou určené na projekty, jejichž prostřednictvím budou firmy získávat druhotné suroviny v kvalitě vhodné pro další využití, nebo projekty na výrobu výrobků z druhotných surovin. Možná podpora činí 45 procent z celkových výdajů v závislosti na velikosti podniku.

V rámci podpory elektromobility chce stát rozdělit 50 milionů korun. Firmy tak mohou získat až 40procentní dotaci na nákup elektromobilů s bateriovým pohonem (BEV) nebo s prodlouženým dojezdem (EREV) a na pořízení dobíjecích stanic ve svých areálech.

Dalších 50 milionů si mají rozdělit podniky, které požádají o podporu inovativních projektů na zavádění technologií sloužících k akumulaci elektrické energie, tepla, stlačeného vzduchu nebo pohybové energie. Na projekty mohou získat příspěvek až 80 procent.

V uplynulých letech API podle ředitele sekce rozvoje podnikatelského prostředí Petra Koláře podpořila v oblasti cirkulární ekonomiky 650 miliony korun 300 projektů českých podniků. "Projekty vedle úspory nákladů a šetrnosti k životnímu prostředí často přináší i další příležitosti pro uplatnění nových produktů na trhu," doplnil Kolář.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů