Úterý, 19. března 2024

Společnost nakládala s odpady na pozemcích, které k tomu nebyly určeny. Dostala pokutu 125 tisíc korun

Společnost nakládala s odpady na pozemcích, které k tomu nebyly určeny. Dostala pokutu 125 tisíc korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Oblastního inspektorátu v Hradci Králové uložili pokutu 125 tisíc korun společnosti Sluneční stráň s.r.o. Firma nakládala s odpadní zeminou a kamením s příměsí stavebních odpadů na pozemcích v katastrálním území České Čermné na Náchodsku, které k nakládání s odpady nebyly určeny. Porušila tím zákon o odpadech.

Celkem se jednalo o 21 267 tun odpadů, se kterými firma prováděla úpravy terénu v období od srpna do listopadu 2018. ,,Při inspekčním šetření a následné kontrole jsme zjistili, že odpady pocházely z modernizace nemocnice v Náchodě a společnost Sluneční stráň s nimi nakládala na pozemcích, které nebyly k nakládání s odpady určeny nebo nesplňovaly požadavky pro využití odpadní zeminy stanovené rozhodnutím příslušného stavebního úřadu.Některé pozemky byly lesními pozemky, využívanými jako manipulační plochy pro skladování dřeva, nebo trvalým travním porostem pod ochranou zemědělského půdního fondu," řekl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Hradec Králové.

Odpadní zemina a kamení, se kterými bylo na pozemcích nelegálně nakládáno, měly v sobě místy šedesát až sedmdesát procent příměsi stavebních odpadů, zejména cihel a betonu. ,,Právě charakter odpadů a zejména jeho množství, které inspekce považuje za velké, byly posouzenypři stanovení výše pokuty," uvedl Trávníček.

Smyslem nakládání s odpady na pozemcích, které jsou k nakládání s odpady dle zákona určeny, nebo na nichž lze využívat odpady splňující stanovené požadavky je, aby nedocházelo k ohrožení jednotlivých složek životního prostředí, popřípadě zdraví lidí.

Společnost se proti rozhodnutí o pokutě neodvolala, sankce 10. prosince nabyla právní moci.

vyzaduji

vyzaduji

vyzaduji

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů