Úterý, 19. března 2024

Prodej hybridů loni stoupl o 73 procent na 8346 aut

Prodej hybridů loni stoupl o 73 procent na 8346 aut

Prodej aut s hybridním pohonem se loni zvýšil o 73 procent na 8346 vozů, zatímco celý tuzemský automobilový trh o čtyři procenta klesl. Hybridy kombinující spalovací motor a elektromotor tak tvořily již 3,3 procenta všech nových vozů prodaných v ČR. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Prodej elektromobilů se zvýšil o tři procenta na 636 vozů. Podle odborníků se ale část registrací aut na čistě elektrický pohon přesunula až na začátek letošního roku. Od letoška totiž automobilkám hrozí pokuty za nesplnění limitu průměrných emisí u prodávaných aut. Průměr jim pomáhají snižovat právě elektromobily.

Nejvíce hybridních aut prodala Toyota, která hlásí odbyt 4140 vozů, následuje Audi s prodejem 1015 aut a Mercedes-Benz se 783 prodanými vozy. Čtvrtá je Mazda se 736 vozy. Škoda, která do segmentu vstoupila až v samém závěru roku, stihla prodat 85 hybridních superbů.

"Osobní vozy na hybridní pohon v minulém roce zažily opravdu výrazný nárůst zájmu. Zákazníci oceňují především jejich spolehlivost, nízkou spotřebu a nízké provozní náklady i ekologický aspekt. Podíl prodeje hybridů u Toyoty v Česku loni vzrostl o devět procentních bodů na 40 procent a dosáhl celkového objemu 4793 nových smluv, což je o 1503 více než vloni. U Lexusu je podíl hybridů stabilně dokonce přes 90 procent," uvedl generální ředitel Toyota Central Europe-Czech Martin Peleška. U Audi tvořily hybridy 39 procent prodaných aut.

V letošním roce by měly prodeje podle obchodníků dále růst. Na trhu se zřejmě více prosadí domácí Škoda, která vedle Superbu iV chystá i hybridní verzi nové generace Octavie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů