Úterý, 19. března 2024

Zemědělská produkce České republiky loni vzrostla o 9 miliard, pomohla větší sklizeň brambor i vyšší ceny obilí

Zemědělská produkce České republiky loni vzrostla o 9 miliard, pomohla větší sklizeň brambor i vyšší ceny obilí

Celková produkce českého zemědělství v roce 2019 vzrostla na 151 miliard korun. Ve srovnání s předešlým rokem je to o 9 miliard více. Vzrostl i čistý důchod zemědělského sektoru, zemědělcům však zároveň stouply náklady o 6 miliard na 175 miliard korun.

,,Produkce našeho zemědělství loni stoupla o 9 miliard korun. Velmi důležitý je i nárůst čistého důchodu zemědělského sektoru, tedy důchod očištěný o investiční dotace. Tento ukazatel se loni zvýšil ze 17 miliard, kterých dosáhl v předloňském roce, na více než 19 miliard. Částka vyjadřuje nejen zisk zemědělských podniků a prostředky k jejich rozvoji, ale u podniků fyzických osob i zdroj k obživě rodiny farmáře," řekl ministr Miroslav Toman.

Předpokládaná hodnota důchodu zemědělské činnosti se započítáním investičních dotací se loni zvýšila o 8,3 % na více než 22 miliard korun. Přibližně 52 % z toho připadne podnikům fyzických osob.

Produkce českého zemědělství dosáhla loni 151 miliard korun, zatímco v roce 2018 to bylo 142 miliard. Na lepším výsledku se příznivě promítla dobrá sklizeň ozimých obilovin, kukuřice, brambor, chmele, máku, zelí, mrkve, meruněk a třešní. Pozitivní pro zemědělce byly i prodejní ceny například obilovin, chmele a většiny druhů zeleniny.

V živočišné výrobě mírně klesly ceny živého skotu, ceny prasat vzrostly a ceny drůbeže stagnovaly. Průměr ceny mléka byl v roce 2019 vyšší než předloni.

Zároveň zemědělcům meziročně vzrostly celkové náklady ze 169 miliard na 175 miliard tedy o 6 miliard. Podepsaly se na tom především rostoucí platy a také vyšší nájmy za půdu a budovy.

Ekonomické výsledky českého zemědělství v roce 2019 vypracoval ve spolupráci s MZe Ústav zemědělské ekonomiky a informaci. Jde o kvalifikované statistické odhady, získané šetřením v systému FADN. Tento systém propojuje ve velmi detailním rozlišení údaje o pracovních sílách, využití půdy, produkci, nákladech, dotacích, majetku a ostatních výdělečných činnostech, které jsou s fungováním zemědělského podniku spojené.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů