Úterý, 19. března 2024

Thajský premiér vyzval obyvatele Bangkoku, aby se méně sprchovali

Thajský premiér vyzval obyvatele Bangkoku, aby se méně sprchovali

Do zdrojů pitné vody v thajské metropoli Bangkoku proniká kvůli stoupající hladině oceánu a dlouhotrvajícímu suchu stále více mořské vody. Thajské úřady proto musí do některých čtvrtí dovážet pitnou vodu v cisternách a premiér Prajutch Čan-Oča tento týden občany vyzval, aby vodu šetřili tím, že se budou méně sprchovat. Informaci přinesla agentura Reuters.

Voda z kohoutků v hlavním městě je podle místních úřadů zasolená, protože se kvůli stoupající hladině moře tlačí stále více mořské vody do řeky Chao Phraya, která je jedním z hlavních vodních zdrojů středního Thajska.

Situaci ještě komplikuje období sucha, které v zemi obvykle trvá od listopadu do dubna. Úřady varují, že by se letos mohlo protáhnout až do června a ve 14 provinciích už kvůli nedostatku vody vyhlásily varování.

Kvůli nízkému stavu sladké vody přitom proniká stále více mořské vody do půdy a podzemních úložišť, což může mít neblahé dopady na zemědělství a zdraví obyvatelstva. V Thajsku je přitom zásadní zemědělskou plodinou rýže, jejíž pěstování vyžaduje velké množství vláhy.

Řada největších asijských měst, jako například Bombaj, Šanghaj, Ho Či Minovo Město či Jakarta, leží na pobřeží jen nízko nad hladinou moře. Kvůli tomu jsou zvlášť ohroženy stoupající hladinou oceánů a stále častějšími a silnějšími tropickými cyklonami.

Indonésie už pracuje na přesunutí metropole z Jávy na ostrov Borneo. Desetimilionová Jakarta se totiž pomalu potápí a trpí pravidelnými záplavami.

Pronikání slané vody do řek a dalších sladkovodních zdrojů způsobuje problémy také v oblasti delty řeky Mekong. Některá města ve Vietnamu monitorují slanost vody v řece a upozorňují farmáře, zda je vhodná k zalévání polí. Odborníci však varují, že časem budou tak i tak nuceni pěstovat plodiny, které lépe snáší slanější vodu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů