Úterý, 19. března 2024

Svět se podle OSN musí připravit na miliony klimatických migrantů

Svět se podle OSN musí připravit na miliony klimatických migrantů

Svět se bude muset vypořádat s náporem uprchlíků, které z domovů vyženou klimatické změny. Týkat se to může milionů lidí, řekl dnes na zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu podle agentury Reuters vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

"Musíme být připraveni na prudký nárůst počtu lidí, kteří se vydávají na cestu proti své vůli," uvedl Grandi. "Nepouštěl bych se do spekulací o konkrétních počtech, ale určitě mluvíme o milionech," dodal. Lidi mohou z domovů vyhnat požáry, jako ty, které nyní zažívá Austrálie, zvyšující se hladina moří, která bude mít dopad na nízko položené ostrovy, zkáza úrody a domácích zvířat v subsaharské Africe, případně záplavy, včetně těch v částech rozvinutého světa.

Za mezník označil Grandi pondělní rozhodnutí Výboru Spojených národů pro lidská práva, podle kterého nelze upřít právo na azyl klimatickým uprchlíkům, pokud je v ohrožení jejich život. Výbor se zabýval případem muže z tichomořského ostrovního státu Republika Kiribati, který tvrdil, že byl donucen odejít na Nový Zéland kvůli měnícímu se klimatu a stoupající hladině moře. Novozélandské úřady ho deportovaly zpět na Kiribati. Výbor OSN pro lidská práva jim sice v pondělí dal za pravdu, protože návrat do vlasti neznamenal pro tohoto muže bezprostřední nebezpečí, ale souhlasil s tím, že zničené životní prostředí a změna klimatu jsou jednou z nejpalčivějších hrozeb pro právo na život.

"Tento rozsudek říká, že pokud je váš život ohrožen kvůli změně klimatu, kvůli klimatické nouzi, a odejdete kvůli tomu do jiné země, neměli byste být posláni zpátky, protože byste byli ohroženi na životě tak jako ve válce nebo v případě pronásledování," vysvětlil dnes Grandi.

Zatímco po většinu z téměř 70 let své existence Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) pomáhal v chudších zemích zasažených konflikty, klimatické změny si podle Grandiho nevybírají a z bohatších zemí mohou začít odcházet uprchlíci. Agentura Reuters připomíná, že roční rozpočet UNHCR stoupl z jedné miliardy dolarů v 90. letech 20. století na loňských 8,6 miliardy dolarů a organizace pomáhá 70 milionům lidí na celém světě, kteří byli nuceni opustit své domovy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů