Čtvrtek, 28. března 2024

Rakouská vláda od příštího roku více zdaní létání

Rakouská vláda od příštího roku více zdaní létání

Nová rakouská vláda dnes na výjezdním zasedání v dolnorakouské Kremži oznámila první konkrétní kroky svého plánu "ekosociální přestavby daňového systému". Od příštího roku více zdaní létání, naopak začne snižovat daň z příjmu. Informovali o tom lidovecký (ÖVP) kancléř Sebastian Kurz a vicekancléř Werner Kogler (Zelení).

Kurz oznámil, že od roku 2021 se sníží daň z příjmu u nejnižší příjmové skupiny z nynějších 25 na 20 procent. Snižování daní u dalších příjmových skupin, z 35 na 30 procent, a ze 42 na 40 procent, má nastat až od roku 2022. Celkově to pak má rakouským daňovým poplatníkům ušetřit čtyři miliardy eur ročně. Reforma musí být "hospodářsky racionální, ekologicky udržitelná a sociálně spravedlivá", zdůraznil Kurz.

Vláda, která se ujala funkcí před třemi týdny, si vytyčila snižování daní jako jednu ze svých priorit. Zároveň však ohlásila řadu opatření v oblasti ekologie a ochrany klimatu. "Podraží létání, zejména u letů na kratší vzdálenosti," oznámil Kogler na dnešní tiskové konferenci.

Stávající zdanění letů z Rakouska, které činí 3,50 až 17,50 eura na osobu podle přepravní vzdálenosti, bude sjednoceno na úroveň 12 eur (přes 300 korun) na pasažéra. To by státní pokladně mělo přinést 110 milionů eur (2,8 miliardy Kč) ročně navíc, soudí ministryně životního prostředí Leonore Gewesslerová.

Kromě toho by příští rok mělo vstoupit v platnost dalších pět opatření z vládního plánu, včetně daňového zvýhodnění nízkoemisních automobilů a elektromobilů. Upraven má být i mýtný systém tak, aby zohledňoval míru znečišťování ovzduší jednotlivými vozidly.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů