Pátek, 29. března 2024

Vyhozené funkční elektrospotřebiče v Brně předají novým majitelům

Vyhozené funkční elektrospotřebiče v Brně předají novým majitelům

Brňané se nyní mohou zbavit funkčního, ale již nepotřebného elektrospotřebiče tak, že jej odvezou do sběrného dvora v Jílové ulici. Městská společnost SAKO Brno zahájila projekt Jsem zpět! se společností Elektrowin a cílem je snížit množství odpadu tím, že spotřebiče mohou najít dalšího majitele a prodlouží se jejich životnost, uvedla v tiskové zprávě mluvčí firmy Sako Aneta Bublová.

Spotřebiče po odevzdání zkontroluje servisní technik, který odpovídá za jejich bezpečnost. Novým majitelem se poté stane některá z charitativních organizací. "Patří mezi ně dětské domovy, azylové domy, Armáda spásy, Sdružení Práh Brno a další," uvedla Bublová.

Pokud už spotřebič funkční nebude, předá jej Sako do zařízení, které se zabývá recyklací materiálů. Obvykle lze využít až 90 procent starého přístroje pro výrobu nového.

V Brně funguje několik projektů, které mají zamezit masivnímu vyhazování funkčních věcí. Na šesti sběrných střediscích funguje projekt Re-use. Lidé tam mohou odložit věci, které už doma nepotřebují, a kdokoliv si je může za symbolickou cenu koupit. Výtěžek z prodeje míří na veřejnou sbírku Květiny pro Brno. Z ní se platí výsadba a údržba květinových záhonů ve městě.

Dalším projektem je Re-nab zaměřený na sběr nábytku. Existuje i projekt Retro-Use, jehož cílem je shromažďovat věci vyrobené před rokem 1989 a které pak mohou využít různé kulturní instituce jako muzea či divadla.

"Podstatou projektů je změnit nákupní chování společnosti. Díky projektům šíříme myšlenku omezení konzumu a spotřeby a vedeme občany k tomu, aby se zamysleli nad nutností výměny starých věcí a nakupování nového zboží. S tím jde ruku v ruce pozitivní dopad na životní prostředí," řekl předseda představenstva Filip Leder. Zájem lidí darovat nepotřebné předměty každým rokem roste. Zájem o ně mají především studenti a mladé rodiny, ale také umělci či organizátoři různých osvětových akcí, dále například lidé při vybavování kavárny, pořádání festivalu, při výběru předmětů do muzeí či divadel.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů