Pátek, 29. března 2024

Lidé v Bruntále budou pomáhat s výsadbou lesa

Lidé v Bruntále budou pomáhat s výsadbou lesa

Obyvatelé Bruntálu budou opět pomáhat při obnově městského lesa zdecimovaného kůrovcem. Stromy budou pod vedením Technických služeb Bruntál vysazovat v dubnu. Kůrovcová kalamita zasáhla většinu městských lesů, nyní je už ale podle expertů na ústupu. ČTK to řekla Zuzana Pršalová z tiskového odboru města.

Městské lesy zabírají plochu o rozloze 342 hektarů. Kůrovcová kalamita je podle mluvčí zasáhla v maximálním možné rozsahu. Postižena byl celá jejich výměra. Od roku 2016 muselo být vytěženo přes 60.000 metrů krychlových dřeva. Většinou šlo o dřevo napadené kůrovcem, z menší části šlo o stromy poničené větrem.

"Kulminace kůrovcové kalamity již proběhla v předchozích letech a v současnosti se majitel soustřeďuje na vytěžení zbytků lesních porostů," popsala aktuální situaci Dagmar Staňková ze společnosti TS Bruntál, která má městské lesy ve správě.

Současně se podle ní pracuje na obnově lesů. Znovu bylo zalesněno 141 hektarů. Nové lesy budou oproti původním, převážně smrkovým, různorodější. Podle Staňkové jsou sazenice vybírány především podle podmínek v místě výsadby. Velký vliv má ale také nabídka sazenic, kterých je nedostatek.

Pomoci při sázení nových městských lesů mohla v předchozích letech také veřejnost. Dobrovolníci například vloni v květnu vysadili poblíž jezírka ve směru na Milotice nad Opavou 2000 sazenic buků. Akce Vysázejme bruntálský les bude letos pokračovat. Veřejné sázení by mělo být v dubnu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů