Pátek, 29. března 2024

Miloslav Zeman (MAS Český Západ): Drobní zemědělci do našeho regionu vnáší něco zcela nového

Miloslav Zeman (MAS Český Západ): Drobní zemědělci do našeho regionu vnáší něco zcela nového

Pro místní akční skupinu Český Západ je podpora drobných zemědělských podnikatelů jednou z klíčových aktivit. Za poslední rok rozdala více než 8,6 milion korun dvaceti místním sedlákům. Jedním z nich je i Jiří Bock, chovatel koní. Nejen o konkrétní spolupráci s ním, ale i o smyslu pomoci drobným zemědělcům jsme hovořili s Miloslavem Zemanem z Místní akční skupiny Český Západ.

Jak moc je pro MAS Český Západ důležitá oblast zemědělství?

Je to jedna z klíčových aktivit. Máme obrovský záběr od podpory farmářů, jako je pan Bock, který chová koně, až po rozvoj keramické dílny nebo nákup vypalovací pece. Navíc od roku 2010 naše místní akční skupina uděluje značku ,,Místní výrobek ze západu Čech" zdejším řemeslníkům, zemědělcům a dalším šikovným lidem z našeho území.

Místní zemědělskou produkci podporujete prostřednictvím projektů, které zafinancujete, je to tak? Jak je vybíráte?

Každý si musí ujasnit, jaká je jeho vize. Poté před výběrovou komisí představí svůj záměr formou prezentace. My jako místní akční skupina poté projekt doporučíme, když se nám líbí a vidíme v něm smysl. Pro nás je důležitá udržitelnost toho projektu a jistá návaznost. My preferujeme ty žadatele, kteří svůj záměr rozvíjí dál, protože to je pro nás garance toho, že to myslí vážně.

Jak tedy potom vypadá konkrétní spolupráce?

Většinou se jedná o malozemědělce, kteří hospodaří na půdě do velikosti 100 hektarů. Žadatelé přijdou do naší kanceláře, kde jim pomáháme zpracovat jejich projektový záměr, aby uspěli před výběrovou komisí. Když uspějí, tak poté získají dotace, které putují přes naši místní akční skupinu. Je to pro žadatelé lepší, než kdyby si na zpracování a následnou administrativu vzali agenturu, protože my jsme s nimi od začátku až do konce. Navíc známe místní poměry.

Kolika zemědělským projektům jste doposud pomohli, jestli to není tajné? (smích) A jakou částkou?

Vůbec ne, právě naopak, rádi se tím pochlubíme, protože jsme na to pyšní.

Za poslední rok jsme podpořili 20 podnikatelů s třiceti projekty a rozdali jsme přes 8,6 milionu korun.

Vraťme se ještě k jednomu z projektů, který jste zmínil. Vymyká se něčím podpora drobných zemědělců, jako je farmář Bock?

Určitě. Tito drobní farmáři nedevastují krajinu a půdu jako velké zemědělské podniky. Oni se totiž snaží hospodařit šetrně a ekologicky k půdě. Pan Bock je zářným příkladem, protože se pustil do malozemědělství. Požádal si o nákup strojů pro malovýrobu a dostal na to díky spolupráci s místní akční skupin finance. To pak vrací své komunitě tím, že se například stará se získanou zemědělskou technikou o veřejná prostranství. A tak to má být.

Je běžné, že úspěšní žadatelé to takto oplácí své komunitě?

Není to úplně standardní. Dělají to spíše ti menší hospodáři. Například už při prezentaci svého projektu před výběrovou komisí vznikají nápady, jak by se jednotliví podnikatelé mohli propojit. Zjišťují tak, jak si mohou být navzájem nápomocní.

Tak by to podle nás na místní úrovni, na malé dědině, mělo fungovat. Bez toho by byl život a práce na venkově neudržitelný.

Jaké jsou vaše plány do budoucna, co se týče podpory drobných zemědělců na Plzeňsku?

Je to pro nás jedna z klíčových oblastí, kterou chceme i nadále podporovat. Jednoduše řečeno, dokud budou prostředky, chceme drobným zemědělcům takto pomáhat.

Budeme rádi, když se na nás začnou obracet i další drobní zemědělští podnikatelé, kteří to zatím nevyzkoušeli. Můžeme je jednak podpořit a jednak propojit s dalšími zemědělci. Taková spolupráce vždy kraj obohatí. A nejen ve smyslu podnikatelském, ale třeba právě i ekologickém.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů